Home

Achtergrond 275 x bekeken 1 reactie

Miljoenenclaim om tulpenfraude afgewezen

Particuliere beleggers die geld zijn kwijtgeraakt met investeringen in tulpenbollen hoeven voorlopig niet op compensatie te rekenen.

De rechtbank heeft vandaag een omvangrijke schadeclaim wegens speculatiefraude afgewezen.

De curator van het failliete tulpenbeleggingsfonds Novacap had in een civiele procedure 88 miljoen euro schadevergoeding geëist van een grote groep kwekers. De ongeveer zeventig tulpenbedrijven zouden de beleggers in Novacap hebben opgelicht door de prijs van tulpenbollen kunstmatig op te drijven en gefingeerde koopovereenkomsten te sluiten met het beleggingsfonds.

De rechtbank in Amsterdam heeft beide aantijgingen verworpen. Daarmee is de miljoenenclaim van curator Hans Tiethoff van Novacap van de baan.

Novacap haalde in 2003 bij particuliere beleggers 85 miljoen euro op voor investeringen in nieuwe tulpenrassen. De tulpeninvesteerder opereerde als een termijnfonds. Toen bleek dat tientallen tulpenkwekers de termijnverkopen van een oogst ontkenden, bleef Novacap achter met duur gekochte bollen. Daarop ging het beleggingsfonds failliet.

Het faillissement heeft tot vele procedures geleid. Een groot Nederlands bollenbedrijf heeft aangifte gedaan tegen de gewezen top van Novacap. Ook de voormalig directeur van een bollenmakelaar en de curator willen dat de ex-bazen van Novacap aangepakt worden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    graanhaantje

    natuurlijk moeten ze de directieleden keihard aanpakken wegens misleiding. maar hebben de beleggers in deze kwestie wel geschiedenisles genoten in hun jonge jaren? ik kan mij nog herrinneren dat mij is verteld dat enkele eeuwen geleden ook iets dergelijks is gebeurd

Of registreer je om te kunnen reageren.