Home

Achtergrond

Merkertest voor afwijking brachyspina

Fokkerijorganisatie CRV en de Universiteit van Luik hebben een merkertest ontwikkeld waarmee runderen getest kunnen worden op de afwijking brachyspina.

Door hun onderzoek is vast komen te staan dat het syndroom erfelijk is. CRV claimt een betrouwbaarheid van de merkertest van 95 procent, blijkt uit haar melding. De organisatie en de onderzoekers uit Luik hebben de test kunnen ontwikkelen door nauwe samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer en de Universiteit van Kopenhagen.

GD meldde vorig jaar voor het eerst over brachyspina onder Holstein-runderen. De aandoening leidt tot misvormde en doodgeboren kalveren. Het syndroom wordt gekenmerkt door onder meer vergroeide wervels, een verkorte onderkaak, relatief lange poten en ondergewicht. Stieren die drager zijn, blijken allemaal terug te voeren op een gezamenlijke stamhouder, Sweet Haven Tradition uit de VS, en zijn veelgebruikte zoon Bis-May Tradition Cleitus.

Brachyspina is een enkelvoudig recessief erfelijk gebrek dat in 0,16 procent van de drachtigheden in de populatie leidt tot verwerpen. Enkelvoudig recessief wil zeggen dat het gebrek alleen optreedt als beide ouders drager zijn. In dat geval is er 25 procent kans op het, bijna altijd vroegtijdig, afsterven van de vrucht. Vorig jaar werden bij de GD drie kalveren met de afwijking aangeboden. GD verwachtte meer meldingen, al zijn van dit jaar nog geen nieuwe Nederlandse gevallen bekend. Denemarken en Italië kenden voor 2007 al gevallen van het syndroom. Op de CRV-stierenkaart staan twee zwartbonte en twee roodbonte stieren die drager. Bij zwartbont gaat het om Apina Fortune en Ganvo Alexaner. Bij roodbont om Heide Henson en Topspeed Laarman. Verder blijken een aantal oudere stieren drager.

Of registreer je om te kunnen reageren.