Home

Achtergrond 4 reacties

Megalomaan Groningen

Groningen degradeert zijn eigen visie op de provinciale omgeving (POP) met opruiende termen als megalomane veehouderijen.

De provincie is in dat POP veel genuanceerder en geeft met name melkveehouders en al actieve intensieve veehouders prima handvatten voor de toekomst.

Zo hanteert de provincie voor uitbreiding van het bouwperceel normen van 1 en 2 hectare, al naar gelang de cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Daar is prima mee te leven, erkent ook LTO Noord. Bij de intensieve veehouderij trapt Groningen echter vol op de rem en maakt nieuwe vestigingen praktisch onmogelijk.

Daarbij wordt de discussie helaas opnieuw op zeer subjectieve gronden gevoerd. Ook Groningen noemt geen getallen: wanneer is een bedrijf "mega"? De provincie geeft geen vergunningen meer aan veehouderijen "die de menselijke maat te boven gaan". Ook die term zegt veel te weinig om beleid op te maken en brengt allemaal tegenreacties teweeg. Is "de menselijke maat" nog wel economisch rendabel, en brengen acht kleinere en verspreide bedrijven niet meer overlast dan een groter?

In een kort tijdsbestek nemen Limburg en Groningen totaal verschillende besluiten op dit vlak. Het is de hoogste tijd dat het rijk zijn verantwoordelijkheid neemt. De discussie wordt nu regionaal en soms zelfs lokaal gemaakt, terwijl die eigenlijk een internationaal karakter heeft. Tijd voor een breder perspectief dus.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  p kremer

  Je weet wat voor een provinciaal bestuur wij hebben. Ze willen de muskusrat ook vrij spel geven. Maar dat er grensen komen oke. Hier in het oudste cultuur landschap van noord west Europa (bekend om zijn kromme slootjes) staat ook een beeld ontzierende stal, dat mag wel maar kromme slootjes recht maken mag niet.

 • no-profile-image

  Henk Boelrijk

  De provincie Groningen is de provincie met de meeste ruimte voor veehouderij en ze doen de deur dicht. Onbegrijpelijk. Slecht voor de economie. De Gasbel raakt een keer op! Ze willen geen megabedrijven en willen de 'menselijke maat' vasthouden. Ik krijg niet de indruk dat ze dan weten waarover ze het dan hebben. De intensieve veehouderij is met technische voorzieningen zoals luchtwassers en mestverwerking is schoon en scoort positief op de duurzaamheidsmaatlat. Dit ook op het punt van dierenwelzijn. Als de bedrijven zijn in te passen in het bijzonder eentonige landschap van Groningen en het karakter van het gezinsbedrijf blijft overeind wat is dan het probleem met nieuwvestiging? Zet de deur open en lever maatwerk op basis van goede duurzaamheidscriteria. Dan scoor je voor je inwoners meneer Calon en niet op deze discriminerende manier die de economie van Groningen in zijn achteruit zet. Als compensatie een boerderijwinkeltje. Dat zet zoden aan de dijk!
  Niet meten met twee maten en wel grote rundveebunkers toestaan in het landschap. De varkens- en pluimveehouderij zijn schoner dan de rundveehouderij en de stallen zijn mooier.

 • no-profile-image

  verbaasde varkensboer Marcel Schoenmakers

  Tot mijn grote verbazing bestaat er binnen de provincie Groningen wel een stimuleringskader voor megalomane industrieele melkveebedrijven, die de menselijke maat te boven gaan, zoals het project Cowmunity.

 • no-profile-image

  Bos

  Als de provincie Groningen in bepaalde gegieden in haar POP spreekt van grootschalige landbouw,hoe is dit standpunt dan te verklaren.Als je dat beleidsmatig toestaat ,dien je dit m.i. ook te faciliteren.Als tweede punt wat is grootschalig? 25 jaar geleden moest een veehouder 200000 liter melk hebben. Nu is dat 3 of 4 keer zoveel.Hoe speelt de Provincie hier met haar beleid op in?Het lijkt me een goede zaak dat de nationale overheid hier algemene richtlijnen voor opsteld,dit om provinciale dicriminatie te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.