Home

Achtergrond

Meeste EU-leiders weggebleven bij opening Spelen

Slechts negen van de 27 EU-landen zijn bij de opening van de Olympische Spelen in Peking vertegenwoordigd door hun premier of president.

Voor Nederland is premier Jan Peter Balkenende aanwezig. Behalve Nederland zijn Frankrijk, Slowakije, Letland, Cyprus, Roemenië, Bulgarije, Finland en Luxemburg op het hoogste niveau vertegenwoordigd, zo meldt de website EUobserver vandaag.

In de EU is lang gedebatteerd over de vraag of de opening geboycot moest worden of niet, als protest tegen de mensenrechtenschendingen in China en het harde optreden in Tibet. De regeringsleiders van Duitsland en Groot-Brittannië voerden privé-redenen aan om weg te blijven, maar ook andere grote EU-landen als Italië, Spanje, en Polen stuurden slechts ministers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.