Home

Achtergrond 2 reacties

Meer mais en soja in de VS dan verwacht

De oogst van mais en soja in de Verenigde Staten valt hoger uit dan eerder was geraamd.

Volgens de jongste cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw zal dit jaar in het land in totaal 312,4 miljoen ton mais van het veld komen en 80,8 miljoen ton sojabonen.

Dat is 6 procent minder mais dan het record dat vorig jaar werd gevestigd, maar 17 procent meer dan in 2006. Voor sojabonen is de oogst 15 procent meer dan vorig jaar, maar 7 procent onder het record gevestigd in 2006.

Algemeen was de verwachting dat de oogst dit jaar tegen zou vallen, onder meer als gevolg van overstromingen en harde regen in belangrijke maisstaten als Iowa en Missouri. De tegenvallers in die staten werden goedgemaakt door goed weer nadat het water gezakt was en door goed weer elders.

De prijs van mais was de afgelopen weken al gedaald van een hoogtepunt van €4,70 (7 dollar) per bushel (35,2 liter) naar een meer normale prijs van €3,36 (5 dollar) per bushel omdat handelaren al een beetje verwacht hadden dat de oogst mee zou vallen.

Na dit bericht over de grotere opbrengst daalde die prijs verder. Die trend werd nog sterker doordat de dollar gestegen is. Daardoor worden Amerikaanse producten duurder op de wereldmarkt en zal de Amerikaanse export dalen.

Sojabonen deden het beter na de publicatie van het oogstrapport. Deskundigen vrezen echter dat deze cijfers wat te optimistisch zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Benno Groeneveld

  De oogstvoorspellingen in de VS zijn in het voorjaar vaak lager dan wat uiteindelijk van het veld komt. Maar bijna even vaak zijn ze hoger dan de uiteindelijke cijfers.
  Dit jaar was wat bijzonder. Er was een lagere voorspelling omdat men vreesde dat de overstromingen in onder meer Iowa, grote schade zouden hebben aangericht. Achteraf blijkt de schade nogal mee te vallen, vandaar dus deze nieuwe hogere voorspelling.
  Overigens, politici en speculanten mogen dan misschien proberen om verwachtingen te wekken die hen uitkomen. Maar ik geloof niet dat de cijferaars bij de National Agricultural Statistics Service naar iets anders kijken dan de resultaten van hun enquetes onder de Amerikaanse boeren

 • no-profile-image

  Ryan Dykstra

  dit is normaal, in het voorjaar ramingen maken die laag zijn en dan in de loop van het jaar het bij stellen met hogere productie cijfers. een sceptic zou zeggen dat de USDA zamen werkt met de kopers of anders gezegd,de USDA vertelt de boeren dat alles zeer goed likt voor hogere opbrengsten en prijzen en wannneere het product rijp is de prijzen naar beneden kelderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.