Home

Achtergrond 164 x bekeken

'Meer geld innovatie energietechniek in teelt'

De Nederlandse overheid zou veel meer moeten investeren in vooruitstrevende energietechnieken als in de glastuinbouw.

Dat advies komt van Pieter Boot, strateeg bij de internationale energiedenktank International Energy Agency (IEA). Nederland heeft op het vlak van energietechniek een voorsprong op verschillende fronten. De energieontwikkeling in de glastuinbouw is daar één van. "In de glastuinbouw kunnen we nu tomaten kweken zonder energie te verbruiken. Dat is uniek in de wereld. Dus er zijn niches waarin we vooroplopen in Nederland."

Nederland zou daarom meer moeten doen om die voorsprong te benutten. "We geven nu 200 miljoen euro uit aan duurzame energie, maar de gedachte dat dit ook 2 miljard zou kunnen zijn, komt niet bij ons op", zegt Boot.

Het IEA adviseert geïndustrialiseerde landen over energiebeleid. Iedere maand kijken politici en andere beleidsmakers uit naar de oliemarktrapporten van de IEA. In De Pers zegt Boot dat in 2009 de oliemarkt zal aantrekken door een krappere productie.
LTO Glaskracht Nederland is momenteel in overleg met het ministerie van landbouw (LNV) over een steunprogramma voor de glastuinbouw. Glaskracht wil dat LNV 50 miljoen euro steekt in een fonds om tuinders te helpen duurzame projecten te financieren. Door de hoge energie- en kostprijs missen veel bedrijven de financiële ruimte voor investeringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.