Home

Achtergrond 175 x bekeken

McCain kiest verrassend vrouw als 'running mate'

Sarah Palin is de 'running mate' van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. De keuze voor de 44-jarige gouverneur van Alaska komt als een grote verrassing.

De afgelopen weken was in de media druk gespeculeerd over een aantal mannelijke kandidaten, maar uiteindelijk viel de keuze op een vrouw.

"Ik heb de juiste partner gevonden'', zei McCain gisteren op een verkiezingsbijeenkomst in Dayton in de staat Ohio. "Ze is precies wie ik nodig heb, iemand die het land nodig heeft.'' Hij presenteerde haar als iemand met sterke principes, die weet van aanpakken, die tegen corruptie vecht.

"Bedankt dat jullie me hebben gekozen'', waren haar eerste woorden nadat ze voor een juichende menigte op het podium was verschenen. Ze stelde vervolgens stuk voor stuk haar gezinsleden voor.

Palin zei de huidige toestand in de Amerikaanse politiek te willen aanpakken. "Een schip dat in de haven ligt vermijdt risico's, maar dat is niet waarom het schip is gebouwd. Ik wil als politicus de huidige situatie aanpakken en het algemeen belang dienen.''

De bekendmaking van de Republikeinse vicepresidentskandidaat kwam uren na afloop van de Democratische conventie in Denver. Daardoor trok McCain, die gisteren ook 72 jaar werd, doelbewust de media-aandacht weer snel naar zich toe.

De conservatieve Palin zal na de Democratische Geraldine Ferraro in 1984 de tweede vrouw in de Amerikaanse geschiedenis zijn die als vicepresidentskandidaat de verkiezingen in gaat. Volgens waarnemers wil McCain met Palin aanhangers van de voormalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton afsnoepen.

Palin werd in 2006 als jongste gouverneur in de geschiedenis van Alaska gekozen. Ze staat net als McCain bekend als een Republikein die haar eigen weg gaat en daarbij soms in conflict met haar eigen partij komt. Ze wordt ook wel de jongere versie van de 72-jarige McCain genoemd.

Toch is ze in tegenstelling tot McCain een echte conservatief. Ze is tegen abortus. McCain had de machtige religieus-rechtse kiezersgroep in de Republikeinse partij een 'pro-life' kandidaat beloofd. Ook steunt ze de invloedrijke wapenlobby in het land.

Palin studeerde journalistiek en is getrouwd en heeft vijf kinderen. Voordat ze gouverneur werd had zij onder meer bekendheid gekregen als schoonheidskoningin.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.