Home

Achtergrond 151 x bekeken

Marine onderschept 4200 kilo coke in Cariben

Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Van Speijk heeft maandag een Panamees vrachtschip onderschept waarmee 4200 kilo cocaïne werd gesmokkeld.

Defensie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Het gaat om de grootste drugsvangst ooit van de marine in het Caribisch gebied. Het schip was onderweg van Venezuela naar Europa en werd ten zuiden van Puerto Rico aangehouden. De drugs waren verstopt in 167 balen van 25 kilo en werden pas na een zoektocht van 36 uur in verschillende afgeschermde compartimenten ontdekt.

De Van Speijk hield het vrachtschip sinds zaterdag in de gaten tijdens een grootschalige operatie. Het marinehoofdkwartier in Curaçao, dat leiding geeft aan de operaties om drugs op te sporen, had maandag genoeg informatie om het schip aan te houden. Dat voer inmiddels ten zuiden van Puerto Rico.

Een team van de Amerikaanse Coast Guard aan boord van het multipurposefregat heeft het schip geënterd. Dit team is speciaal voor dergelijke operaties aan boord van de Van Speijk gestationeerd.

Het gaat volgens Defensie om de derde drugsvangst in korte tijd. Eerder deze week waren er twee ontdekkingen door de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba, die operationeel wordt aangestuurd door de koninklijke marine. Nederland heeft permanent een oorlogsbodem in het Caribisch gebied. De Van Speijk blijft tot eind dit jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.