Home

Achtergrond

Luchthaven Lelystad oogst koolzaad

Lelystad Airport is vandaag begonnen met de oogst van koolzaad dat de luchthaven in februari op eigen terrein had ingezaaid. Het koolzaad wordt verwerkt tot brandstof.

Met de 15.000 liter koolzaadolie die dat waarschijnlijk opbrengt, kunnen alle eigen voertuigen van de luchthaven een jaar rondrijden, zo heeft het vliegveld bekendgemaakt.

De luchthaven wil zo een bijdrage leveren aan een beter milieu. Het gaat om een proef, waarvoor een veld van 10 hectare is ingezaaid. De komende maanden wordt de 'energiebalans' opgemaakt, aldus de woordvoerder van Lelystad Airport. De luchthaven kijkt dan hoeveel energie de verbouw en verwerking van het koolzaad heeft gekost en hoeveel biodiesel het heeft opgeleverd. Ook naar de kosten wordt gekeken.

Lelystad Airport is de eerste luchthaven in Nederland die op eigen terrein koolzaad heeft gekweekt. Slaagt de proef, dan wil het vliegveld een veel groter terrein gaan gebruiken voor de productie van koolzaad. De luchthaven heeft ongeveer 100 hectare aan landbouwgrond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.