Home

Achtergrond 217 x bekeken 2 reacties

Lessen voor de afzet

Na eerder telersvoorman Thijs Jasperse en minister Gerda Verburg wijst nu ook ZLTO-voorman de glastuinbouw op de noodzaak de greep op de afzet van producten te vergroten.

Door versnippering is de marge te klein voor de sector, met alle gevolgen vandien. Opvallend in het relaas van Vermeer is dat hij de huidige problematiek (hoge gasprijs) terugbrengt naar waar het werkelijk om gaat: een betere positie in het verkoopkanaal. Hij dringt aan op een krachtenbundeling van grote marktpartijen en waarschuwt voor het gevaar als de afzet nog meer in buitenlandse handen komt.
De koepel van afzetorganisaties DPA ondersteunt dat in reactie op Vermeer en stelt dat de coöperatieve afzet in Nederland moet samengaan. Helaas blijft het na al dit soort waarschuwingen stil. Marktpartijen als de Greenery en ZON reageren oppervlakkig en wachten af.

De vraag is of Vermeers ZLTO niet meer initiatief kan nemen. De organisatie stond ook aan de basis van Vion. Natuurlijk is die stap niet goed te vergelijken met de situatie in de tuinbouw. Maar dat neemt niet weg dat er lessen te leren zijn, net als van het streekproductenmerk GIJS/Streekselecties. Dat slaagt erin op grote schaal gebundeld streekproducten van allerhande telers in de supermarkt te krijgen. Greep op afzet, hoge marge, eigen productuitstraling. Misschien niet geheel toevallig dat de ZLTO ook in Streekselecties participeert.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Wanneer Gerda geloofwaardig wil blijven met z'n uitspraak zal ze eerst de vwa moeten aanpakken, nog beter is het om deze criminelen uitschakelen/opruimen.
  Dan komt er ruimte om de inkoopcriminelen van Super Appie Hein een eerlijker prijs te laten betalen, zonder dat de consument meer betaald.

 • no-profile-image

  Ronald Kalter

  Aangeboden: Ter overname of mede participatie aan iedere partij met een solide visie over afzet een aanmerkelijk belang in het kapitaal van
  THE GREENERY BV.

Of registreer je om te kunnen reageren.