Home

Achtergrond 169 x bekeken

Lesbische partner kan eenvoudiger duomoeder worden

Lesbische stellen kunnen straks eenvoudiger allebei officieel moeder worden van een kind.

De vrouwelijke partners van moeders mogen aangeven dat ze juridisch ouder willen worden van een kind dat binnen hun relatie is geboren. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft dinsdag aangekondigd dat hij met een wetsvoorstel komt dat dit regelt. Daardoor hoeven vrouwen niet meer naar de rechter om duomoeder te worden. Momenteel kunnen ze alleen via een adoptieprocedure bij de rechtbank meemoeder worden.

Het belang van het kind zal voorop staan in de nieuwe wetgeving, aldus Hirsch Ballin in brieven aan de Eerste en Tweede Kamer. Daarnaast zal hij uitdrukkelijk aandacht besteden aan de positie van de biologische vader.

Dat laatste geldt niet bij kinderen die geboren worden na kunstmatige bevruchting door een onbekende donor. Na zulke zwangerschappen kunnen gehuwde of geregistreerde lesbische paren allebei automatisch ouder worden.

De nieuwe aanpak vloeit voort uit het kabinetsbesluit om adviezen van een commissie over lesbisch ouderschap op hoofdlijnen over te nemen. Het kabinet vindt dat de tijd rijp is voor vernieuwing, omdat ouderschap zich heeft ontwikkeld van een strikt biologische kwestie tot een meer complexe praktijk. Daarin willen behalve de biologische ouders ook andere mensen juridisch ouderschap op zich nemen. De adviescommissie stond onder leiding van voormalig staatssecretaris Ella Kalsbeek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.