Home

Achtergrond 760 x bekeken

Lemken Smaragd schittert op proefveld

Wil Lieftink van proefboerderij Unifarm van de Wageningen Universiteit bewerkt een proefveld waar tarwe op heeft gestaan met de Lemken Smaragd, een stoppelbewerker.

Het apparaat bestaat uit drie delen: ganzevoeten, schijven en een drukrol. Het is volgens Lieftink al zeker tien jaar op de markt maar nog niet erg populair. ”Het is een kruising tussen een schijfeg en een cultivar. De Lemken Smaragd snijdt de onkruiden en gewasresten over de hele werkbreedte af en keert met zijn ganzevoeten de grond. Het resultaat ziet er erg mooi egaal uit.” Als de in totaal 25 hectare gestoppeld zijn wordt groenbemester aangebracht. Daarna worden op het veld aardappelen gepoot. Foto Sjef Prins

Eén van de meest opvallende deelnemers aan het jaarlijkse ballonfiësta vandaag in Barneveld kiest het luchtruim. De ballon, zeer toepasselijk voor de regio in de vorm van een kuiken, is eigendom van Ballonteam Wessels. Zij kregen hem van de Stichting Fortis Fonds Barneveld en Omstreken om vrijwilligers, gehandicapten en minder bedeelden uit de gemeente gratis mee de lucht in te nemen. Daarnaast is de ballon ook te huur voor gewone vaarten. Burgemeester Jos Houben doopte de ballon op 15 augustus. Foto Ben Bläss

Piotr Buchholz, één van de Poolse medewerkers op het auberginebedrijf van de gebroeders Van Duijn in het Zeeuwse Oosterland moet zoeken naar oogstbare vruchten in het volle en goedgroeiende gewas. Na het knippen worden de aubergines voorzichtig in poolfust gelegd. Vervolgens gaa een volle kar met opgestapelde fust volledig automatisch naar de sorteerruimte. In deze ruimte vindt de verdeling in totaal vijf à zes sorteringen plaats. Het product wordt in allerlei verpakkingen aan afnemers geleverd. Foto Clement Mol

Druiventeler Youp Cretier uit het Gelderse Dieren plaatst een net over een deel van zijn twee hectare grote biologische wijngaard. Dat moet schade door merels en spreeuwen voorkomen. De vogels hebben vorig jaar voor 35.000 euro aan schade veroorzaakt. Dat overkomt Cretier geen tweede keer. Hij heeft op dit moment genoeg tijd om maatregelen te nemen, want door het natte weer komt de oogst dit jaar een paar weken later op gang. Domein Hof te Dieren is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Foto VidiPhoto

Kees Doornbos is bezig met zwadmaaien van bladrammenas van akkerbouwer Prins uit het Groningse Noordbroek. Prins heeft 12 hectare bladrammenas voor de zaadwinning. Het zaad worden gebruikt als groenbemester. Prins hoopt op een opbrengst tussen de 1.200 en 1.500 kilo per hectare, maar het maken van een exacte inschatting moet nog even wachten tot het dorsen. Dat kan over tien dagen beginnen, na het zwadmaaien moet het gewas die periode rust hebben, voordat het gedorst kan worden. Tijdens het zwadmaaien zijn er waarschijnlijk al wat zaden losgelaten, maar dat zijn er niet zoveel. Op dit moment is het zwadmaaien in volle gang. Doornbos heeft met zijn loonbedrijf gisteren in totaal dertig hectare gemaaid. Foto Koos van de Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.