Home

Achtergrond

Lavrov: Rusland wilde tweede Srebrenica voorkomen

Rusland ondernam actie in de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië om een etnische zuivering zoals in Srebrenica te voorkomen.

Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gisteravond gezegd. Lavrov verwees naar de volkerenmoord op duizenden moslims na de val van de beveiligde enclave Srebrenica in het oosten van Bosnië in 1995.

Verder stelde Lavrov dat Washington een keuze moet maken tussen een partnerschap met Rusland en nauwe banden met de Georgische regering van president Michail Saakasjvili. De minister zei dat Moskou de regering van president George Bush herhaaldelijk heeft gewaarschuwd dat ze door Georgië te bewapenen "een gevaarlijk spel speelde''.

De Russische troepen in Gori zullen zich vandaag uit deze Georgische plaats terugtrekken. Georgische politiemannen staan op het punt hun wachtrondes in de straten van Gori te hervatten. Dat heeft een hoge Georgische functionaris gisteravond gezegd.

"Het lijkt erop dat de Russen een politieke beslissing hebben genomen zich terug te trekken uit Gori'', zei Alexander Lomaia, secretaris van de nationale veiligheidsraad van Georgië. De Russische militaire leiding zou Lomaia hebben verzekerd dat de troepen vandaag uit Gori vertrekken.

Lomaia maakte eerder op de dag melding van Russische tanks die Gori binnentrokken. Daarmee schond Rusland een bestand met Georgië, dat door toedoen van de Franse president Nicolas Sarkozy tot stand was gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.