Home

Achtergrond

LTO vindt Grondkamer te duur worden

De tarieven van de Grondkamers dreigen flink omhoog te gaan. Het goedkeuren van een pachtcontract moet €89 gaan kosten, bijna twee keer zo duur als nu. Voor kleine bedrijven met verschillende verpachters kunnen deze tarieven een beletsel vormen. Dit blijkt uit de brief die Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, in augustus 2008 aan minister Gerda Verburg van LNV stuurde.

Het ministerie van LNV vindt het tijd om, na ruim 8 jaar, de tarieven van de regionale Grondkamers en van de Centrale Grondkamer aan te passen. Op zich is dat niet onredelijk, maar LTO is geschrokken van de concrete voorstellen. Zo is het minimumbedrag voor het goedkeuren van een (ontwerp-)pachtovereenkomst nu €45,38. Dat moet €89 worden, een verhoging met 96%, constateert Maat in een brief aan minister Verburg. Op basis van de prijsstijgingen in de afgelopen jaren zou maximaal 20% te verdedigen zijn. Ook de tarieven voor andere verzoeken en goedkeuringen stijgen. LNV stelt wel een verlaging voor van het maximumbedrag, maar dat heeft veel minder betekenis dan de verhogingen.

Het ministerie stelt dat het effect voor een gemiddeld bedrijf wel meevalt. Volgens LTO Nederland is dat te simpel. Sommige bedrijven zullen veel zwaarder getroffen worden dan het gemiddelde aangeeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor boeren en tuinders met kleinere oppervlakten, verschillende verpachters en verschillende pachtcontracten. Maat van LTO Nederland vindt dat de Grondkamers essentiële taken uitvoeren: ,,Het is belangrijk dat de drempel voor de pachters en de verpachters naar de Grondkamer zo laag mogelijk wordt gehouden. Daarin zijn de tarieven een belangrijke factor.”

Lees ook Bond pachters wil prijssysteem openbreken

Meer informatie LTO Nederland: 7 augustus 2008: Grondkamer wordt te duur

Meer informatie Grondkamer.nl: Welkom op de website van de Grondkamers

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.