Home

Achtergrond 2 reacties

LNV stelt aardwarmtefonds in

De ministeries van LNV en EZ richten een aardwarmtefonds in van 10 miljoen euro om risico's bij boringen door tuinders te verminderen.

Het is onderdeel van een pakket steunmaatregelen voor de glastuinbouw dat LNV vandaag bekendmaakte, waaronder een verruiming van het borgstellingsfonds en aanpak van knellende subsidieregelingen als GroenLabel.

Verburg maakte het pakket maatregelen vandaag bekend aan vertegenwoordigers van de glastuinbouw. Deze hadden om 50 miljoen euro gevraagd voor een investeringsfonds voor duurzame energie, maar daar ziet LNV vanaf. Volgens Verburg is dat geen taak van de overheid maar voor banken.

Voor de boring naar aardwarmte stelt LNV wel 10 miljoen euro beschikbaar. Hoeveel geld het totale pakket van maatregelen beslaat, wordt pas na Prinsjesdag bekend. Het fonds voor aardwarmteboring moet al op 1 januari in werking treden. Bij tuinders bestaat interesse voor deze vorm van warmtevoorziening uit de diepe aardlagen, maar het risico op misboring is nu te groot.

Op verzoek van de sector kijkt Verburg verder naar de criteria van GroenLabel kassen. Die zijn volgens de sector veel te hoog, waardoor bedrijven niet meer investeren. Deze toezegging is belangrijk, omdat vrijwel alle tuinders deze regeling nodig hebben voor hun nieuwbouwplannen en de verduurzaming van de sector.

Ook kijkt het ministerie met de sector en provincies naar de locaties van verspreid glas. Verburg wil provincies aanspreken om voor verspreid glas de ruimte voor ruimte-regeling toe te passen. Bedrijven in concentratiegebieden blijven buiten de deze regeling. Voor bedrijven met financiële regeling kan het een goede stoppersregeling zijn.

Daarnaast zegde de minister toe met EZ te streven naar oplossing van de congestieproblemen voor levering van elektriciteit aan stroomnet en onderzoekt de minister opnieuw of kleine WKK's moeten worden toegelaten tot de SDE-regeling.

LTO Glaskracht Nederland is blij met de toezeggingen van de minister, maar is teleurgesteld dat LNV niets ziet in een investeringsfonds en een ruimte voor ruimte regeling voor bedrijven in concentratiegebieden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  N.I.Siffalor

  Geweldig idee van LNV!
  Alweer een subsidie voor een ondernemerstak wat zonder geen bestaan heeft. Wanneer zou eindelijk eens een subsidie bedacht worden voor een bedrijfstak die al jaren een koude saneringsdood sterft, de middenstand.

 • no-profile-image

  arnaud

  Men moet de huidige gasprijzen aankaarten!! Deze worden kunstmatig hoog gehouden door Gasterra!! Olie is al 25% in prijs gedaald. Van 145 dollar een vat naar 110 dollar een vat. Terwijl Gas van 42 cnt naar 35,5 is gezakt, dit is procentueel slechts 15,5%! Natuurlijk is de dollar sterker geworden t.o.v. de euro, maar dit is procentueel slechts 7,5%. Van 1,6 naar 1,48. Kortom gas is te duur!!! Gasterra heeft een monopoliepositie en misbruikt die!

Of registreer je om te kunnen reageren.