Home

Achtergrond 1 reactie

Koenders: Grote landen investeren te weinig

Grote landen investeren te weinig in de bestrijding van de aidsepidemie.

Dat stelde minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in een toespraak tijdens de tweejaarlijkse mondiale conferentie over hiv en aids in Mexico-stad.

Het feit dat alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in absolute bedragen meer dan Nederland doneren acht Koenders bedenkelijk. Per hoofd van de bevolking staat Nederland al jaren eerste op de landenlijst.

De minister stelde vast dat de financiën voor de aidsbestrijding, die vorig jaar opliepen tot 10 miljard dollar, niet effectief worden besteed. Zo wordt aan een besmette inwoner van Ruanda 2000 dollar uitgegeven, terwijl zijn lotgenoot in de Centraal Afrikaanse Republiek, Congo, Sudan of Myanmar niet meer dan 150 dollar ontvangt. "Corrupte regeringen, burgeroorlogen en de afwezigheid van een goede infrastructuur schrikken donors af'', aldus de bewindsman.

Koenders is er een voorstander van bij de verstrekking van geld ter bestrijding van aids te kijken naar de manier waarop de gezondheidszorg in een land is opgezet. Daardoor zou de epidemie verder kunnen worden teruggedrongen. In Tanzania is dat min of meer mislukt, erkende hij. Aan de andere kant noemde Koenders Ruanda en Ethiopië als geslaagde voorbeelden van die aanpak.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    nederland is het braafste jongentje van de klas met geld geven,maar het blijft een bodemloze put

Of registreer je om te kunnen reageren.