Home

Achtergrond 1 reactie

Koeienmelk langer gebruikt dan gedacht

Het gebruik van koeienmelk voor onder meer zuivelproducten werd al veel eerder toegepast dan tot nu toe gedacht.

Nederlandse onderzoekers van de Universiteit Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden hebben samen met Britse onderzoekers aangetoond dat in de periode rond 6000 voor Christus in Syrië al koeien werden gehouden voor de melk. De archeologen publiceren hun ontdekkingen vandaag in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Tot nog toe werd aangenomen dat het houden van koeien voor de melk begon omstreeks 3000 voor Christus. Aan de hand van scherven van prehistorisch aardewerk die in Syrië zijn opgegraven, konden de Leidse archeologen met behulp van Britse onderzoekers vaststellen dat koeien al 3000 jaar eerder voor de melk werden gehouden. Veelal werden daar gelijk producten als kaas en boter van gemaakt, omdat melk snel bedierf. Het waren dus niet de Nederlanders met hun vele melkproducten maar de Syriërs die als eersten runderen molken, stellen de onderzoekers.

De ontdekkingen zijn gedaan bij de opgraving in het Syrische Tell Sabi Abyad, waar de archeologen al jarenlang een prehistorische nederzetting uit de periode 7000-5500 voor Christus onderzoeken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Onderzoekers ondekten zo wat de melkveehouder al lang weten, namelijk: er was al melk voor dat er een onderzoeker werd ontwikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.