Home

Achtergrond 182 x bekeken

Kinderarts: veel gezopen dit weekeinde

Het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis heeft dit weekeinde vier kinderen van vijftien á zestien jaar opgenomen die volgens kinderarts Nico van der Lely "extreem veel gezopen'' hadden.

Volgens hem hangt het samen met de vele feesten en popfestivals die dit weekeinde in Nederland worden gehouden. In Zuid-Holland vieren veel mensen het eind van de zomervakantie.

Volgens Van der Lely hadden de jonge drinkers alcoholpromillages in hun bloed van 2,7 á 2,8. "Daar moet je als volwassen vent heel wat bier voor naar binnen slaan'', zegt de arts. Ter vergelijking: automobilisten mogen met een promillage van 0,5 al niet meer achter het stuur. Voor jonge rijders ligt die grens op 0,2 promille.

Van der Lely had door de drukte op zijn afdeling geen tijd bij collega's na te gaan of die het ook drukker hadden met dronken jongelui.

De vier patiënten krijgen extra vocht toegediend. Daarbij onderzoeken artsen of de organen van de jonge drinkers schade hebben opgelopen. Als de jongelui weer aanspreekbaar zijn, krijgen ze informatie over de schade die de drank aanricht aan hun hersenen en organen.

Van der Lely geniet landelijke bekendheid als de arts die excessief drankgebruik onder tieners op de politieke agenda zette. Het ministerie van Volksgezondheid gaf hem in 2006 subsidie waarmee hij een zogenoemde alcoholpoli voor jongeren in het Reinier de Graafziekenhuis kon openen. Inmiddels heeft hij subsidie gekregen voor nog drie centra in andere ziekenhuizen. Binnenkort wordt beslist waar de poliklinieken komen.

Het drankgebruik onder jonge kinderen neemt de laatste jaren toe, blijkt uit diverse onderzoeken. Volgens kinderarts Van der Lely kreeg het Delftse Reinier de Graafziekenhuis vóór het jaar 2000 ongeveer een kind in de twee jaar onder behandeling voor excessief drankgebruik. In 2007 waren het er 25. Nu, in 2008, heeft de alcoholpolikliniek er al twintig onder behandeling gehad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.