Home

Achtergrond 130 x bekeken

Kernreactor Petten komende maand nog dicht

De kernreactor in Petten start in elk geval de komende maand nog niet op.

In het belangrijkste koelwatersysteem van de reactor duiken geregeld gasbelletjes op. Dit heeft een woordvoerder van exploitant Nuclear Research & Consultancy Group vandaag bekendgemaakt.

De kernreactor zou na een maand wegens groot onderhoud buiten bedrijf te zijn geweest zondag weer opstarten. Omdat het gevaar van de afwijking echter niet bekend is, heeft NRG besloten de kernreactor nog niet op te starten. Volgens de woordvoerder hebben medewerkers en de omgeving geen gevaar gelopen. "Ons veiligheidssysteem is er zo op gericht dat als iets zou zijn weggelekt, wij dat hadden geweten.''

De NRG onderzoekt momenteel de bron en de samenstelling van het gas dat in het koelwatersysteem stroomt. Over uiterlijk een week denkt de exploitant van de kernreactor te weten welke maatregelen nodig zijn om de reactor weer veilig op te kunnen starten.

Doordat de NRG in de maand september door de stop geen medische isotopen zal produceren, zal op deze markt meer schaarste ontstaan. De omvang hiervan is onbekend, aldus de woordvoerder. "Wij begeleiden onze klanten nu naar andere aanbieders.'' Medische isotopen worden toegepast in de behandeling van tumoren.

Andere reactoren maken soortgelijke producten als de NRG maakt, zegt de zegsman. "Dus er zal in elk geval geen situatie ontstaan waarin er helemaal geen isotopen meer worden geproduceerd. Maar mogelijk moeten behandelingen met medische isotopen wel worden uitgesteld of anders worden ingericht.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.