Home

Achtergrond

Kabinet wil loonmatiging in ruil voor btw en WW

Het kabinet is waarschijnlijk bereid de btw volgend jaar niet te verhogen.

Ook kijkt het serieus naar mogelijkheden om de WW-premie voor werknemers volgend jaar toch te schrappen. Maar dat gebeurt niet vrijblijvend. Het kabinet verwacht dat vakbonden en werkgevers in ruil daarvoor de lonen matigen. "Anders worden btw en WW het jaar erop alsnog bezien'', aldus een bron rond het kabinet vandaag.

Het kabinet had de btw in 2009 willen optrekken van 19 naar 20 procent. Van de opbrengst van 2 miljard euro wilde het de WW-premie voor werknemers afschaffen, omdat dat goed is voor de werkgelegenheid. Inmiddels is gebleken dat de btw-verhoging de inflatie te veel zou opjagen en de koopkracht zou aantasten. Minister Wouter Bos van Financiën (PvdA) wil er daarom vanaf zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.