Home

Achtergrond 351 x bekeken 1 reactie

Invoer Poolse groente neemt toe

De invoer van groente uit Polen neemt sterk toe, getuige de jongste CBS-cijfers over invoerwaardes.

Polen passeerde in 2007 Frankrijk als vierde leverancier van groente. De invoerwaarde van Poolse groente verdubbelde in 2007 van 30,5 miljoen naar 58,9 miljoen euro. Die stijging zet dit jaar door met zo’n 20 procent, blijkt uit de CBS-cijfers. Onduidelijk is hoe groot het aandeel uien is.

De groei van de invoer is in een breed pakket groente terug te zien, zegt een woordvoerder van Frankort en Koning. Het handelsbedrijf heeft een vestiging in Polen. "Pools product is steeds beter in staat Nederlands product te vervangen. De teelt groeit steeds meer naar het Nederlandse niveau toe. Je hoeft niet meer bang te zijn dat je een ander product krijgt uit Polen", zegt een woordvoerder.
Het Poolse product is daarom goed bruikbaar bij tekorten op internationale markten. "Of het nu bloemkool is of paprika op tomaat of prei. Tekorten zijn zo aangevuld. Eén telefoontje is vaak voldoende."

Nederlandse handelsbedrijven voeren al langer op behoorlijke schaal Poolse champignons in. Hier lijkt niet direct groei meer op te treden, stelt een ander handelsbedrijf. "Door de hoge zloty-koers is het lastiger voor Poolse producenten om te exporteren." Polen richt zich met de export vooral op markten in Oost- en Midden-Europa.

Eén reactie

  • no-profile-image

    P. Zwinkels

    Is uw doel om alleen tekorten vanuit Polen aan te vullen of is het er alleen maar om te doen het goedkoopste product te pakken te kunnen krijgen en zo de prijs van het Nederlandse product alle jaargetijden onder druk te kunnen houden?
    Geloof me dan maar rustig: goedkoop is duurkoop en je werkt er gigantisch aan mee om de meest innovatieve sector van Nederland nl. de Nederlandse glastuinbouw, die je nog nooit in de steek gelaten hebben, in de kortste keren naar de sodemieter te helpen.
    U bent mede verantwoordelijk voor een GEZONDE Nederlandse glastuinbouw!

Of registreer je om te kunnen reageren.