Home

Achtergrond 404 x bekeken 2 reacties

’Illegale middelen in Duitsland’

Duitse telers gebruiken op grote schaal illegale middelen. Deze beschuldiging uit Greenpeace Duitsland.

De milieuorganisatie baseert zich op overheidsdocumenten. De Duitse voedselautoriteit, het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL), liet 199 producten onderzoeken op het voorkomen van restanten van verboden middelen.

Bij 9 procent van de binnenlandse groente, fruit en granen werden deze aangetroffen, stelt Greenpeace op basis van de documenten.
De voedselautoriteit trok die conclusie zelf niet, tot ergernis van milieuorganisatie. ”Zo worden zware overtredingen van de boeren en tuinders versluierd in plaats van opgehelderd,” oordeelt woordvoerder Manfred Krautter van Greenpeace.

De Duitse voedselautoriteit speelt de zwartepiet door. Zij zegt niet de bevoegdheid te hebben om de gegevens te publiceren. Deze ligt namelijk bij de afzonderlijke deelstaten. De voedselautoriteit ontkent ook dat er geen aandacht zou worden besteed aan de inzet van illegale middelen. Maar de competentie om overtredingen te vervolgen berust eveneens bij de deelstaten, aldus het BVL.

Greenpeace baseert zich op een eigen analyse van de controleresulaten van 2006 zoals die begin dit jaar werden gegepubliceerd door de voedselautoriteit zelf.

Het meest belast met residuen van illegale middelen zijn verse kruiden en frambozen (18 procent), gevolgd door veldsla, peren, rucola en rode bessen (6 tot 8 procent).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  greenpeace stort illegaal stenen in de waddenzee

 • no-profile-image

  Karel

  Das ist was anders. Die wasserbomben aus die Niederlanden das war so wie ich das jetzt lese ein völlig harmloze sache.

  Nach das grüne fleisch, jetzt die gift gemüse in Deutschland. Hoffentlich wird diesen lekkerbissen nicht in die Niederlanden importiert durch die Lidl oder die Aldi??

Of registreer je om te kunnen reageren.