Home

Achtergrond 186 x bekeken

ING: prijsverhogingen schaden voedingssector

De matige cijfers die voedingsconcerns Unilever en Wessanen gisteren presenteerden, staan niet op zichzelf.

De productieomvang van de branche is sterk gedaald. Dat stelt het ING Economisch Bureau. De voedingsmiddelenindustrie heeft steeds meer moeite grondstofprijzen door te berekenen. De industriële productie liep volgens cijfers van het CBS in april 0,1 procent terug. De belangrijkste inkoopmanagersindex, de Nevi, impliceert een sterkere daling van de verkopen.

De prijzen voor voedingsmiddelen en dranken stegen in juni met 9,7 procent, meer dan de maand ervoor. Begin dit jaar stegen de prijzen zelfs meer dan 12 procent. Unilever en Wessanen bewijzen dat verhoogde prijzen tot minder afzet leidden.
Carlijn Bijvoet, econoom van het ING Economisch Bureau, ziet de nabije toekomst somber in. "De supermarktomzetten zijn een voorbode van wat de voedingsmiddelenindustrie te wachten staat. Supermarkten geven aan dat de klant prijsbewuster inkoopt."

De algemene economische strubbelingen baren de consument zorgen. Het consumentenvertrouwen ging onlangs harder onderuit dan verwacht. Het is volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW daarom jammer dat de branche niet kan profiteren van een WTO-akkoord.
De grondstofprijzen stellen volgens een analyse van de Schotse RBS-bank bedrijven als Unilever, dat de prijzen met 7 procent verhoogde, voor een dilemma. Ze leveren marge in of lopen het risico dat de consument de prijzen niet slikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.