Home

Achtergrond 182 x bekeken

IMF: moeilijke tijden voor de eurozone

De economische vooruitzichten voor de eurozone zijn volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) slechter geworden.

De sterk gestegen prijzen van voedsel en energie, de afname van de wereldhandel, de dure euro en de krapte op de internationale financiële markten zullen de economische activiteit dit jaar afremmen.

Het IMF trekt deze conclusies in een vandaag verschenen rapport over de economie van de eurozone, die wordt gevormd door de vijftien EU-landen die de euro als betaalmiddel hebben. Volgens het fonds zal de economische groei in de eurozone, na een sterke vertraging dit jaar, in de loop van volgend jaar weer herstellen.

De inflatie zal volgens het instituut door een stabilisering van de voedsel- enenergieprijzen in de loop van volgend jaar weer onder de 2 procent komen. Vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank (ECB) bestempelen deze voorspelling als "enigszins optimistisch''. In juli bedroeg de geldontwaarding in de eurozone 4,1 procent, het hoogste niveau sinds het begin van de metingen in 1997. Het ECB streeft naar een inflatie van maximaal 2 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.