Home

Achtergrond 1 reactie

Hulporganisaties: Europa doet te weinig tegen honger

De Europese Commissie doet te weinig voor het zogeheten Millenniumdoel om de honger en armoede in de wereld te halveren in 2015.

Brussel moet de jaarlijkse 10 miljard euro aan hulp specifieker inzetten, in plaats van aan algemene begrotingssteun aan arme landen.
Dat stelde directeur Mirjam van Reisen van bureau Eepa woensdag in een rapport voor Alliance 2015, een netwerk van zes grote ontwikkelingsorganisaties. De Europese Commissie geeft nu bijna de helft van haar hulp als algemene begrotingssteun aan regeringen, soms zonder meetbare doelen tegen honger of armoede.

Volgens deskundigen zijn de honger en armoede in de wereld de laatste tijd niet afgenomen, vooral omdat voedsel flink duurder is geworden tijdens de zogeheten voedselcrisis. Op 25 september is in New York een VN-conferentie over de voortgang van de zogeheten Millenniumdoelen.

Van Reisen wijst op de situatie in Nicaragua. Dat land heeft onvoldoende democratie en mensenrechten en kampt met corruptie. Toch krijgt de regering van het land EU-geld voor algemene doelen. ”Beter zou zijn om het geld specifiek aan een bepaald ministerie te geven voor een bepaald programma.”

De hulpverleners vrezen dat het dezelfde kant opgaat met een beoogd EU-fonds van 1 miljard euro tegen de voedselcrisis. ”Onze zorg is dat het meeste geld hiervan gaat naar grote algemene organisaties, zoals het WFP en de FAO. Die besteden het ook grotendeels aan regeringen en niet aan arme boeren op het platteland”, zegt Hans-Joachim Preuss, secretaris-generaal van Welthungerhilfe, dat bij Alliance 2015 is aangesloten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    teveel geld blijft aan de strijkstok hangen,laat ze daar eerst wat aan doen

Of registreer je om te kunnen reageren.