Home

Achtergrond 436 x bekeken 3 reacties

Hoge gezondheidsstatus prioriteit varkenshouders

In 2015 zal 65 procent van de varkenshouders met een hoge gezondheidsstatus of SPF produceren. Op dit moment is dat ongeveer een kwart.

Dat blijkt uit een onderzoek van drie studenten van de Hogere Agrarische School Den Bosch.

Dennis Janssen, Niels Pals en Matthijs Verhagen vroegen in opdracht van Cehave Landbouwbelang de 600 grootste varkenshouders van Nederland hoe zij verwachten dat hun bedrijf er in 2015 uitziet. Gezondheid bleek hierbij één van de speerpunten. Op dit moment produceert ruim 15 procent van de vleesvarkenshouders met een hoge gezondheid en 2 procent voldoet aan de SPF-status. Naar verwachting is dit in 2015 respectievelijk 47 en 7 procent.

Bij de zeugenbedrijven zal in 2015 een ruime meerderheid een hoge gezondheidstatus hebben, vergeleken met 32 procent in 2008. Het aantal SPF-zeugenbedrijven stijgt met ongeveer 10 procent tot 15 procent. Opvallend genoeg overwegen gesloten bedrijven nauwelijks een SPF-status. Deze bedrijven zien vaak meer heil in een meerwekensysteem, waar gespecialiseerde zeugenbedrijven juist nauwelijks voor gaan.

Behalve een betere gezondheid is ook schaalvergroting een speerpunt van veel varkenshouders.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H.Dekker

  Ik zou graag de criteria ontvangen waar aan voldaan moet worden om een SPF hoge gezondheidsstatus te verkrijgen voor een Vleesvarkensbedrijf en die voor een fokvarkensbedrijf

 • no-profile-image

  Rainier van Gelderen

  graag zou ik even een opmerking willen plaatsen over de keuze voor een meerwekensysteem door gesloten bedrijven. Volgens mij maakt het niet uit of men nu gesloten is of niet, als men een hoge gezondheidsstatus nastreeft zijn er twee route's;
  1. Leegdraaien ( of bij nieuwbouw) en SPF opstarten.
  2. Het uitvoeren van een "strikt" vier of vijfwekensysteem.

  Dat gesloten bedrijven de laatste kiezen is niet zo vreemd. Men kan het financieel niet altijd rond rekenen om keuze 1. te maken. En uit eindelijk komt men met keuze 2. ook op een hogere gezondheidsstatus. Verder is mijn mening dat het houden van een hoge gezondheidsstatus op een "strikt" meerwekensysteembedrijf makkelijker gaat dan op een traditioneel bedrijf. Er zijn aller eerst veel minder diergroepen aanwezig op het bedrijf. Werken met All in all out kan veel beter worden nageleefd. Zo zijn er nog een aantal zaken op te sommen die mijn mening onderbouwen. Kortom SPF starten en behouden gaat makkelijker met een vier of vijfwekensysteem. Een draaiend bedrijf kan met een vier of vijfwekensysteem op hetzelfde nievau uitkomen en behouden.

 • no-profile-image

  Rainier v Gelderen

  Beste H. Dekker,

  uw dierenarts of voorlichter van mengvoeder of fokkerij zou u dit moeten kunnen geven.
  Zo niet laat het maar weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.