Home

Achtergrond 259 x bekeken 6 reacties

Hoe lang nog?

Iedereen weet dat we de afgelopen anderhalf jaar in de veehouderij als gevolg van de schaarste aan grondstoffen gigantisch hoge voerprijzen hebben betaald en nog betalen.

Zoals gezegd veroorzaakte de krapte de hoge prijzen. Maar vervolgens ontstond er door die krapte ook nog speculatie en dat had een overtreffende trap op de hoogte van de voerprijs.

Blijkbaar is een product dat schaars en daardoor duur is, ook een product waar iedereen geld aan wil verdienen en dus wil hebben. En aangezien de voerkosten op de varkens- en pluimveebedrijven doorgaans de grootste kostenpost uitmaken, hebben veel bedrijven moeilijke tijden achter de rug. Voeg daar nog bij dat de opbrengstprijzen zeker niet in gelijke mate omhoog zijn gegaan en het zal duidelijk zijn hoe de financiële positie in de veehouderij is.

Op dit moment zien we dat de oogsten op wereldniveau veel hoger zijn. En de gewassen die nog te velde staan zien er gezond en qua opbrengst veelbelovend uit. Gevolg is dat we de laatste weken de graan- en maisprijzen met 20 tot 30 euro per ton hebben zien dalen. En ook de soja, de eiwitbron voor ons veevoer, is over haar hoogtepunt qua prijs heen.

Maar wat ik me nu afvraag is wanneer we de prijsdaling van de grondstoffen verdisconteerd zien in lagere veevoerprijzen. Of wordt er nu gezegd: "we hebben de prijsstijging van de grondstoffen langzaam doorberekend dus we zullen de prijzen nu ook langzaam laten dalen."

Ik ken dit systeem van het berekenen van de voerprijs. Maar tot nu toe heb ik nog niet gezien dat die daling is ingezet. Ik heb de overtuiging dat de veevoerbedrijven de laatste anderhalf jaar veel geld hebben verdiend en laten we eerlijk zijn, dat is ze gegund.

Maar zij zouden goede sier kunnen maken bij de veehouders als zij, nu de prijsdaling van de grondstoffen is ingezet en de verwachting is dat die nog een stukje doorzet, die prijsdaling al versneld zouden doorvoeren. Dus: hoe lang nog?

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....Wien....gij heb het respect van Plasje...
  ...als ge in zo'n paar regels toch iets
  teweeg weet te brengen dan nodig
  ik U uit om de aardappelsector ook
  eens op te frissen!
  ... Menno Kaan doet het goed...maar
  U lukt het beter!

 • no-profile-image

  GJ

  Wien, in de eerste reactie lees ik dat Agrifirm als eerste ?? zijn prijzen gaat verlagen. BOOIJINK veevoeders te Raalte -en met ons meerdere (kleinere) particuliere veevoederbedrijven- zijn echter al veel eerder en meerdere keren met de prijzen gedaald, en gaan als het erin zit met de dalende trend van de grondstoffen blijvend meegaan!! Wij hopen op een gezonde sector en daar dragen de veevoeder prijzen zeker aan bij.

 • no-profile-image

  Martin

  Beste Herbert Samson....
  Je bent niet helemaal op de hoogte.
  CAV Den Ham heeft vorige week een groot deel van de mengvoervoerprijzen verlaagd. En de dalende trend zet zich door.
  Veel succes

 • no-profile-image

  Henk

  De Hoop Mengvoeders heeft als eerste haar vleeskuikenvoeders in prijs verlaagd.

 • no-profile-image

  H.Samsom

  Beste Wien,

  je wordt op je wenken bediend. Agrifirm verlaagt maandag wederom als eerste de voerprijzen. Laten we hopen dat deze daling sterk door gaat zetten met goede opbrengstprijzen. Uiteindelijk proberen we met elkaar "het beste van het land" te produceren. Dit moet echter wel beloond worden met een goed arbeidsinkomen.

  Groeten Herbert Samsom

 • no-profile-image

  Dick

  De hoop heeft 10 cent verlaagd, maar de componentvoeders zijn duurder geworden.
  Ik stel voor om via dit forum de actuele prijzen te laten zien, Dan kan iedere boer zelf beslissen waar hij/zij het voer koopt.
  Geef de prijs excl btw en met de hoogste korting door van bijv start en groeivoerMAC,
  voor de kuikenvoeders.
  Ik geef alvast een voorzetje:
  De Hoop, startminislag € 37,45/ 100 kg
  groei 1 mac € 34,65/ 100 kg
  Wanneer wij dit zo gaan doen gaan de prijzen sneller naar beneden, de duurste valt direkt af.
  Succes
  Dick Zieuwent

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.