Home

Achtergrond

Hernieuwde hoop voor doorstart Friesland Vlees

Een grotere Europese slachterij, mogelijk uit Scandinavië, heeft 3,6 miljoen euro geboden voor Friesland Vlees.

Dat stelt Dick Heinen van FNV Bondgenoten. Directeur Aaldert Wildeboer ontkent stellig. Volgens ingewijden zou het bod uitgebracht zijn door de Deense rund- en kalfsvleesverwerker Skare Meat Packers uit Vejen. Heien bevestigt dit niet, maar spreekt van een "serieuze speler op de Europese markt."

De vleesverwerker zou bereid zijn alle 60 personeelsleden over te nemen en stelt bovendien, onder voorbehoud, uitbreiding van de productiecapaciteit in het vooruit. Het voorstel is vrijdag reeds voorgelegd aan de 4 aandeelhouders. De advocaten van de aandeelhouders bevestigen dit.

Volgens directielid Harrie en eigenaar Aaldert Wildeboer zijn slachterij en terrein reeds verkocht aan een projectontwikkelaar. Dit is volgens Heinen onmogelijk: "ik hoor dit verhaal nu al drie weken en heb geen letter bewijs gezien."

Bovendien ligt er volgens de vakbondsbestuurder een beslag op het bedrijf van onder meer Martha Bisschop, de ex vrouw van Aaldert. "Ik ben bang dat familiesores een hoofdrol spelen in dit gevecht om de toekomst van Friesland Vlees."

Volgens Aaldert is Heinen met veel zaken bezig, maar niet met iets constructiefs. "We hebben de boel reeds verkocht en met alternatieve overnameverhalen schept de heer Heinen onterechte verwachtingen. We stoppen nu zodat we het sociale plan kunnen uitvoeren."

Friesland Vlees kwam in de problemen nadat het ministerie van LNV de slachterij beschuldigde van misstanden op dierenwelzijnsgebied. Aantijgingen over het slahten van wrak vee zijn echter niet bewezen.

Vóór de negatieve publiciteit slachtte Friesland Vlees 1500 tot 2000 runderen en kalveren per week.

Of registreer je om te kunnen reageren.