Home

Achtergrond

Herdenking van moord op Kerwin Duinmeijer

De 25e herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer vindt woensdag in Amsterdam plaats. Een skinhead stak de toen 15-jarige Antilliaanse jongen op 20 augustus 1983 neer in het centrum van de hoofdstad.

Het misdrijf wordt gezien als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. De stichting Vrienden van Kerwin organiseert de jaarlijkse herdenking. De bijeenkomst is ook een protest tegen intolerantie in de huidige samenleving.

's Middags vindt op de Dam een jongerenprogramma met muziek en dans plaats. Vanaf zes uur houden onder anderen een neef van Kerwin en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen een toespraak. Daarna is er een stille tocht naar het Vondelpark, waar de deelnemers kransen leggen bij het beeld Mama Baranka (Moeder Aarde), dat is opgericht ter nagedachtenis aan Duinmeijer.

Hij kreeg 's nachts in de Damstraat ruzie met twee skinheads. Een van hen, de toen 16-jarige Nico Bodemeijer, stak hem neer. De rechtbank achtte niet bewezen dat Bodemeijer racistische motieven had. Eerder dit jaar stelde de dader nog dat hij Duinmeijer niet had neergestoken omdat hij zwart was. Volgens Vrienden van Kerwin was dat echter wel het geval. De stichting wijst er onder meer op dat hij volgens getuigen racistische opmerkingen maakte tijdens de steekpartij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.