Home

Achtergrond 170 x bekeken

Herdenking Praagse Lente

Tsjechië en Slowakije herdenken donderdag het brute einde van de Praagse Lente veertig jaar geleden. De zogenoemde Praagse Lente was een korte periode van democratische hervormingen onder het communisme.

Op 21 augustus 1968 viel een grote troepenmacht van communistische landen onder aanvoering van de Sovjet-Unie 'broederstaat' Tsjecho-Slowakije binnen. Met grof geweld werd een einde gemaakt aan democratische weg die het land was ingeslagen. Meer dan honderd burgers werden gedood.

Een proces van 'normalisatie' kwam op gang, waarbij alle hervormingen werden teruggedraaid en iedere vorm van oppositie de kop werd ingedrukt. Een kleine groep pleegde nog ondergronds verzet.

Hoogtepunt van de verscheidene herdenkingsbijeenkomsten is de opening van de expositie 'En Tanks Kwamen 1968' in het nationale museum in Praag. Daarin wordt onder meer de militaire invasie uitgebeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.