Home

Achtergrond

Hardnekkige melde verwijderen uit suikerbieten

Een Poolse medewerkster van akkerbouwer Harrie van de Sandt haalt handmatig melde uit de een perceel suikerbieten.

Een Poolse medewerkster van akkerbouwer Harrie van de Sandt haalt handmatig melde uit de een perceel suikerbieten. "Ik heb eigenlijk nooit grote problemen met onkruid in de suikerbieten, maar deze melde is erg hardnekkig. De bespuitingen hebben onvoldoende gewerkt en ook met de schoffelmachine heb ik te weinig kunnen doen tegen dit onkruid. Vandaar dat het nu met de hand wordt verwijderd", vertelt de akkerbouwer. Van de Sandt is tevreden over de stand van zijn 7,5 hectare bieten. "Ze staan er goed voor." Foto Vidiphoto

Vertrokken gezichten, met de ogen soms wat toegeknepen. Uiterst geconcentreerd schillen de deelnemers aan het eerste Open NK Uienschillen de vellen van het bolgewas. Hubert Waterman uit Emmeloord zette gisteren in Lelystad de titel op zijn naam. Hij schilde in 10 minuten 7 kilo. In totaal deden achttien deelnemers mee, onder wie vier kinderen. Waterman (niet op de foto) had enig voordeel, want uien zijn z’n professie. Hij heeft een bedrijf waar uien worden gesorteerd. De wedstrijd was tijdens de Ui & Peen Manifestatie. Foto ANP

Bezoekers bekijken de kuikenvangmachine Super Apollo tijdens de open dag bij de familie Janssen in het Drentse Zuidvelde. Machinaal laden van vleeskuikens moet rustiger en minder stress opleveren dan handmatig laden van de dieren. Bart en Corina Janssen hebben in maatschap met Barts ouders, Bert en Christina, twee pluimveebedrijven. Op één van de bedrijven hebben ze onlangs het aantal vleeskuikens uitgebreid van 250.000 naar 320.000 dieren. Beide bedrijven worden sinds een jaar verwarmd door een houtkachel. Daarnaast hebben de ondernemers een vangmachine. "Het bedrijf is nu klaar om zowel in kwaliteit als kostprijs te kunnen leiden in de Nederlandse vleeskuikenhouderij." De stallen staan nu leeg voor de open dag, maar zijn in het voorjaar in gebruik genomen. Foto Harry Tielman

Bennie Bosman (43) uit Beek (gemeente Montferland, in Gelderland) melkt elke dag twaalf melkkoeien. Hij doet dit in het weiland met behulp van een dieselmotor waarop hij de melkinstallatie heeft aangesloten. De melk gaat naar Friesland Foods. Bosman melkt de koeien naast zijn dagelijkse werk als asbestsaneerder en sloper. "Elke dag sta ik om vier uur op, om kwart voor vijf begin ik met melken". Zijn vader van 74 jaar helpt gelukkig nog mee. Naast de melkkoeien houden ze nog een aantal vleesvarkens en is er een gedeelte akkerbouw. Foto Theo Kock

Bezoekers bekijken proefveld op het PPO in Lelystad, gisteren tijdens de themadag Uien. Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.