Home

Achtergrond 408 x bekeken

Handel en teelt niet eenduidend over handelsnorm

De Nederlandse handelsorganisatie FrugiVenta noemt het loslaten van handelsnormen voor 26 producten als komkommer wrang.

De koepel vreest dat het voor verdere prijsdruk zorgt. Nederlandse telersverenigingen zijn minder bevreesd, stelt koepel DPA. FrugiVenta denkt dat met het vrijgeven van de handelsnormen meer product op de markt komt op een toch al overvolle markt. "Tuinders lopen al met tranen in de ogen door de kas, dan is het extra wrang dat meer spul in de winkel wordt toegelaten", aldus directeur Willem Baljeu.

Deze week maakte de Europese commissie bekend dat in vroege plannen van de EU komkommer buiten schot bleef, maar van positie is gewisseld met de peer. Dit fruit zou bij nader inzien tot de 10 belangrijkste handelsproducten in de EU behoren en niet komkommer. Voor de 10 belangrijkste producten blijft de norm wel bestaan.

Baljeu sluit niet uit dat hiervoor is gekozen na de focus in de media op de kromme komkommer. "De berichtgeving over de kromme komkommer is volledig uit zijn verband gerukt. Hij mocht altijd al verkocht worden, maar niet bij de rechte." Volgens Baljeu is een deel van zijn leden wel voorstander van het loslaten van EU-handelsnormen.

Opvallend is dat de Nederlandse telers minder bezorgd zijn over het plan van de Europese Commissie dat mogelijk al in september ingaat. "In de discussies binnen het bestuur van DPA zijn de telersverenigingen tot dusver laconiek. Er is vrij weinig weerstand van telersverenigingen", zegt directeur Hans van Es. Het is voor DPA niet bekend wat de gevolgen zullen zijn, maar de leden zijn laconiek. "Er zijn in het verleden eerder normen verdwenen, daar hoor je nu geen hond meer over."

Of registreer je om te kunnen reageren.