Home

Achtergrond 268 x bekeken 4 reacties

Grote en kleine honden aangepakt op gedrag

Alle honden, van grote beesten tot kleine keffertjes, die zich "ongewenst agressief'' gedragen in de openbare ruimten kunnen vanaf volgend jaar in beslag worden genomen.

Het eerdere plan van minister Gerda Verburg (Landbouw) om alleen honden met een schofthoogte van tenminste 35 cm met ongewenst agressief gedrag aan te pakken is daarmee van de baan.

Dat heeft Verburg maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindsvrouw is het vaststellen van een schofthoogte arbitrair en niet wetenschappelijk onderbouwd. Ook al kunnen volgens haar grote honden over het algemeen voor ernstiger beten zorgen en boezemen grote honden eerder angst in.

De nieuwe regeling komt in de plaats van het verbod op pitbullachtige honden, waarbij de dieren op basis van hun uiterlijk werden beoordeeld in plaats van op hun gedrag. Deze zogeheten Regeling Agressieve Dieren (RAD) werd in 1993 ingesteld, nadat drie kinderen door pitbulls waren doodgebeten.

Na onderzoek door een commissie van wijzen bleek echter dat sinds de invoering van de RAD het aantal bijtincidenten niet was verminderd. Wel waren pitbulls vaker dan andere honden betrokken bij dit soort incidenten. Maar omdat het slechts gaat om een klein deel van alle pitbulls rechtvaardigde dat volgens hen niet het doden van deze honden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hajo

  En wie moet dat nu weer gaan controleren ????we hebben tegenwoordig meer controlerende instanties en oproer kraaiende actie groepen dan dat er mensen in dit land wonen.

 • no-profile-image

  harold

  linda for president!!!!

 • no-profile-image

  Linda

  Belachtelijk! Net of de honden er iets aan kunnen doen. Over het algemeen is de baas degene die verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn hond. Kom liever met een opleiding voordat je aan een hond mag beginnen, zodat je weet waarom een hond zich gedraagd zoals hij doet....

 • no-profile-image

  IK

  Daar zullen ze vast wel weer een organisatietje voor bedenken, van ambtenaren kun je er immers nooit teveel hebben? ;-))
  Maar waar ik me meer zorgen om maak: wie gaat bepalen wat agressief gedrag is? En wat gebeurt er als er iemand alleen maar klaagt over agressie als ze iemand een loer willen draaien? Wat doen ze dan, de hond in beslag nemen? Testen? Er zijn voorlopig nog teveel vragen voordat dit echt geregeld is. Al is het een bescheiden stap in de goede richting.

Of registreer je om te kunnen reageren.