Home

Achtergrond 73 reacties

Groningen stelt verbod in op megaveehouderij

Als eerste provincie in Nederland komt Groningen met een verbod op zeer grote veehouderijen.

Volgens Gedeputeerde Staten van Groningen zullen geen vergunningen meer worden gegeven voor het beginnen van nieuwe ,,megalomane veehouderijen die de menselijke maat te boven gaan''. Het plan staat in een ontwerp voor een nieuw provinciaal omgevingsplan, zo maakte een woordvoerder van de provincie Groningen vandaag bekend.

Met het nieuwe beleid wil de provincie voorkomen dat grote kapitaalkrachtige bedrijven uit andere delen van het land, met een industriële aanpak van deze bedrijfstak, zich in Groningen gaan vestigen. Bestaande varkenshouderijen en vleeskuikenbedrijven in Groningen mogen binnen bepaalde grenzen nog wel uitbreiden.

Met de maatregel wil de provincie Groningen ook bestaande familiebedrijven beschermen. Verder vindt de provincie dat de 'superveehouderijen' het landschap aantasten en dat de vele veetransporten er naar toe de plattelandswegen beschadigen.

Uit navraag bij de bevolking door de provincie is gebleken dat veel mensen het belangrijk vinden om het eigene van hun woonomgeving te behouden. Daarom moet in de toekomst ook 'verrommeling' van het landschap worden voorkomen, stelt Groningen. Woningbouw en agrarische schaalvergroting moeten woren ingepast in het landschap en passen in de authentieke bebouwingskenmerken van dorpen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Ik ben nog niet zo bang voor groei van het aantal mega bedrijven. Dit is alleen mogelijk als er ook rendementen gedraaid worden als vreemde arbeid ingezet wordt. Er zijn nauwelijks takken in de landbouw die hier aan voldoen. Groei naar omvang van mega is in Nederland bijna onmogelijk of er moet geld van buitenaf (zie verbakels) ingestoken worden, Maak je dus niet te druk om alle commotie.

 • no-profile-image

  Ria

  Ik ben dus wel een voorstander, maar vanwege ons gemengd bedrijf kunnen en mogen wij geen mega stal bouwen.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Helemaal mee eens varkenshouder uit brabant,en of er nu 3400 handtekeningen zijn verzameld of 34000 of 340000 dit maakt helemaal niks uit.We praten hier over varkensschuren niet over een kerncentrale of een vliegveld dat word aangelegd, en als men op deze manier de bouw van een varkensschuur kan tegen houden dan heeft dit verstrekkende gevolgen voor bestaande bedrijven met ( grote ) uit breidings plannen.............

 • no-profile-image

  een groninger

  Een goed beleid van Groningen.
  We moeten op naar megamega bedrijven maar dan niet op het platteland.
  Opstallen de consumptiedieren en naar de haven van Rotterdam.
  Voer komt daar binnen. De dieren opstapelen in torenflats, wat maakt de dieren het uit, ze komen toch niet meer buiten. Slachterij er naast. Klaar is kees. Geen gezeur meer van die zogenaamde ondernemende boeren. Laat deze productie maar naar de haven gaan. Op het platteland alleen nog gezinsbedrijven. Een ondernemende boer bestaat niet van die sluit vandaag nog zijn tent.

 • no-profile-image

  natuurliefhebber

  Hertogs, voor een nat uur moet je op de wallen zijn. Daar zijn ze tegen betaling vriendelijk tegen je, en kun je van natuur pur sang genieten zonder anderen lastig te vallen met je lompe opmerkingen.

 • no-profile-image

  c

  even die domme opmerking van hertogs daar gelaten, maar ik ben ergens ook blij dat al dat mega gedoe een halt toegereopen word, want hoeveel '' kleinere'' gezinsbedrijven moeten op den duur niet stoppen door al die grote. en over die hertogs, die zou eens het ander topic moeten lezen over wat tegenwoordig een maaidorser kan halen per uur. jammer genoeg is het niet meer als vroeger want dan had de boer niet zelf hoeven dorsen maar zaten de arbeiders net als hertogs nog te zwoegen in het land. dus hertiogs wees de ontwikkeling in de landbouw dankbaar joh anders zat elke arbeider nog als vroeger met zijn knieen op het land en waren jullie onze machines

 • no-profile-image

  H. Boswinkel

  Is de provincie Groningen de enige provincie in Nederland die luistert naar de bevolking?
  Hier kan de provincie Overijssel en de raad van de gemeente Hof van Twente nog een voorbeeld aan nemen.

 • no-profile-image

  Hertog jan

  Griningen: PROFICIAT. Eindelijk is de kogel door de kerk. Geen stallen. Zo hoort het. Natuur, natuur, nat uur, nat uur.
  Nu volgen de andere prov. zo en is het gelukkig afgelopen dat dat gestapel van dieren. Het weekend is FANTASTISCH. Hoe minder boeren en stallen, hoe mooier het wordt in ons land.

 • no-profile-image

  Nuchter verstand

  De vraag is, is dit een domme beslissing? Wie bepaalt wat groot is? Bij vergunning verlening kan men hier voorwaarden aan stellen. Technieken veranderen snel, hier moet men steeds op inspelen. Dit blokkeerd men dan, met alle gevolgen vandien. Denk is aan de sosiale kant, de zeer hoge loonkosten die betaald moeten worden. Het moet zeer efficient om de bedrijven economisch aan het draaien te houden. Gezinsbedrijven waar de boer er allen voorstaat, stoppen veelal omdat het veel te zwaar is. Daarom beginnen veel jongeren er niet meer aan. Als je als gezinsbedrijf met meerdere werknemers werkt, moet het berijf groot genoeg zijn, dan is het sosiaal aantrekkelijker. Ik verwacht dat daarom de bedrijven groter worden en de kleineren snel zul stoppen. Het voor naamste is dat de kostprijs betaald wordt, dan houdt men nog boeren over. dit kan alleen bij schaalvergroting.

 • no-profile-image

  Klein Boerke

  Hehe eindelijk het gezond verstand van heren bestuurders begint te werken.
  Nu de rest van het land nog,alleen wel jammer dat het jaren te laat komt.
  mer ja beter laat dan nooit.
  Want laten we wel wezen,nederland is voor die mammoetkapitalisten toch veel te klein.
  weg ermee .
  ps komt het mischien toch nog goed mee ons landje............ vrees het ergste

 • no-profile-image

  c

  ach hou maar op boer cees ik erger me dood aan sommie hun opmerkingen hier, over democratie gesproken zeg, het is hier steeds meer communistisch aan het worden en dan erbij was onze groep maar groter in eze democratie dan hadden we de meerderheid tenminste en konden wij zeggen hoe het moest maar ja we hebben in feite 1 wapen alleen dat gebruiken we helaas niet en dat is dat we het eens een jaar met zijn alleen eens moesten zijn om niks te produceren. maar goed let wel op moeder aarde kan niet langer meer alle mensen van voedsel voorzien en de brandstof raakt ook op. om deze factoren zijn al vele oorlogen tot stand gekomen. het is erg maar het lijkt erop dat de wereld er weer hard naar toe aan het werken is

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Er zijn hier creatieve geesten die mijn nickname gebruiken, dat vind ik erg ongepast. Verder, zolang een doorsnee veehouder, die wel met de tijd meegaat, zich staande kan houden zijn mega bedrijven niets anders dan individuele extremistische excessen. Zij leggen een te groot beslag op de beschikbare ruimte, afzetomvang en goodwill van de burger die de landbouw nodig heeft.

 • no-profile-image

  Ted Karsten

  Uiteraard te droevig voor woorden zo'n verbod. Alsof de wereld niet groter is dan Groningen c.q. Nederland. Heren beleidsbepalers in Groningen, ga eens van de dam af zou ik zeggen en sta open voor wat er in de wereld gebeurt. Overigens lees ik deze rubriek zelden, maar wat me opvalt is dat vrijwel niemand met een duidelijke naam onder zijn of haar reactie staat. Volgens mij hoeft u zich helemaal niet te schamen voor u mening. Een beetje openheid kan geen kwaad.

 • no-profile-image

  steek hertog

  Ja hertogs, het is je weer geluk. Weer 100der boeren en hun gezinnen de grond ingetrap met jou getyp, bravo hulde. Je moet echt trots zijn op jezelf !! Bravo hoera !!

 • no-profile-image

  een groninger

  Wat is een gezinsbedrijf ?
  Waar de boer(in) “alleen” samen met de mechanisering, de automatisering en de robotisering de dagelijkse werkzaamheden kan uitvoeren met periodiek de hulp van gezinsleden en “geen” rendement op zijn eigen vermogen(kapitaal) vraagt. Er moet dan nog tijd zijn voor een sociaal leven. Iedereen is vrij en kan dat zelf in vullen en moet dan niet zeuren. Is dat niet mogelijk, stoppen met die handel en over laten dan die mensen die dat wel kunnen. Want het kan, op zijn slofjes !!!!!!! en dan is je werk tevens een prachtige hobby.

 • no-profile-image

  Prakties

  Het beleid doet net als een aap, heen en weer slingeren. Toen de varkenspest uitbrak in 1997, riep men , er zitten er veel te veel varken op een hoop! De politiek gingen maatregelen nemen, er moesten varkens vrije zones komen. Maar die zijn er niet gekomen.ze ontdekten markervaciens om er tegen te enten. Dat de grote varkenspestepedimie ontstond doordat er in Europa verboden was om tegen varkenspest en mond en klauwzeer, na 1990 niet meer inge ent mocht worden, praat niemand over!! Wat heeft men over gehouden? Grote ecologischeverbindingszones, die betaald worden door Brussel, dit om de varkenspest uitbraak niet meer mee te maken. Wel zijn er LOG gebieden ingesteld om de varkens bij de natuurgebieden weg te halen. Dus daar komen ze weer op een hoop te zitten! Als men een goede opkoopregeling gemaakt had om bedrijven die op een goede plaats lagen, instand gehouden had, was er geen enkel probleem geweest. Men had dan spreiding gehad, dit is veel beteri.v.m. infectiedruk. ALs de bouwblokken dan ongeveer 2 ha zijn, had men bijna geen problemen gekregen.Deze kunnen indien nodig nog altijd vergroot worden. Dan had men de zaak in de vingers kunnen houden. Nu is het voor bijna iedereen die er mee te maken krijgt een probleem. het is gewoon volksverlakkerij!!

 • no-profile-image

  Dirk

  Bla bla bla.
  3 BV's kopen ieder een stuk grond naast elkaar. Elke BV begint met 150.000 kippen (geen mega). Vervolgens breiden alle BV's nog eens uit met elk 50.000 stuks.
  Samen hebben ze 600.000 stuks pluimvee, naast elkaar. Whats the difference????
  Kortom, maak je niet zo druk, het gaat toch wel gebeuren.

 • no-profile-image

  Ria

  Als Piet uit Delfzijl geen akkerbouwer is en onzin uitkraamt, wat doet hij dan op deze site?
  Een boer geeft eerlijk zijn mening en zwamt niet.
  Ik stop met deze discussie, want we praten niet eens meer over het onderwerp waar het over hoort te gaan.

 • no-profile-image

  Gerard Bultman

  Ik vindt het wel een goed idee zo'n verbod. Even voor alle duidelijkheid: ik ben zelf ook boer. Ik ben ook niet jaloers op iemand die een grotere auto rijdt.
  Wat ik het grote probleem vindt van mega stallen is dat dat inderdaad ten koste gaat van boeren met normale bedrijven. (Onder normale bedrijven versta ik bedrijven die tot ongeveer 150 koeien, 100000 kippen enz. hebben).
  Als je zoveel dieren hebt kun je al aardig aan je kostprijs doen, als het met deze aantallen niet kunt redden dan heb je wsl. toch een te grote auto.
  En laten we eerlijk zijn: meer dieren dan deze aantallen helpen je niet aan een lagere kostprijs, dus is het motief om groter te groeien wsl. een andere dan die van de kostprijs.

  Nog een fijne dag, geniet van de zon, die krijg je gratis.

 • no-profile-image

  jack

  Prima! Hoewel de beslissing met name gevallen is met in het achterhoofd economische belangen (en bescherming) wat op zich natuurlijk goed is, spreekt de beweegreden dat men de menselijke maat in acht wil blijven nemen me erg aan. En sinds wanneer moeten we naar anderen of over de grens kijken om zelf te kunnen bepalen wat goed en wat niet goed is? Voor mens én voor dier?

 • no-profile-image

  johan

  Geen megastallen ? en wat is deze aanvraag aan de PS van Groningen dan ?
  [knip en plak]
  het bouwblok (indicatie 6 tot 8 ha) fors groter is dan de 1 tot 1,5 ha die in
  de meeste bestemmingsplannen wordt gehanteerd;

  oh aanvraag 2007 geschatte realisatie 2008 medebekostiger hoef ik niet te vertellen dat weet u allen wel....

 • no-profile-image

  .

  Yes, bij eentje is het kwartje gevallen.

 • no-profile-image

  Ria

  Dirk uit Lichtenvoorde, je voorbeelden over de supermarkten en meubelboulevars zijn perfekt! Hebben wij dan toch het laatste woord?

 • no-profile-image

  nn

  Al zou alles de grens over gaan, dan nog zullen we hier echt niet verhongeren hoor.
  Weet U waarom de tarweprijs weer naar beneden gedonderd is? Juist ja,door de meevallende oogst in o.a. de Oekraine, VS etc., Weet U waarom het rundvlees hier geen gvd opbrengt? juist ja, vanwege de enorme import van goedkoop 1e klas rundvlees uit Zuid-Amerika. Weet U waarom de zuivelprijzen weer niet omhoog willen? juist ja, vanwege de herstelde melkproduktie in Oceaniee (= oa Australie, NZ) en import van goedkope zuivel uit VS. Wilt U ook even http://www.minlnv.nl raadplegen om in te zien hoeveel steun hier iedere boer vanuit Brussel krijgt? U zou inderdaad sterk kunnen overwegen over de grens te gaan.

 • no-profile-image

  nuchter

  Megabedrijven in Nederland, laat me niet lachen. Er zit hier geen rendement in! Grond is veel te duur, melkqotum, varkensrechten, mestafzet enz veel te duur! Stap de grens over daar is alles goedkoper en ruimte genoeg! Laat ze in Nederland gewoon vehongeren!

 • no-profile-image

  c

  nn en weet je waarom dat ze nu net juist in die landen honger hebben, juist omdat wij het hier naar toe halen omdat het geodkoper is, zie hier wie schuldig is aan de honger in de wereld, de verbruikers hier namelijk omdat ze goedkoop eten willen

 • no-profile-image

  Piet

  ik vind dat er geen mega stallen moeten komen. het is overbodig. geen dieren stapelen. ben het eens met die Hertogs. Boeren en jagers kunnen dit land beter verlaten. Doodzwijgen die bevolkingsgroep. we hebben er niets aan, ze kosten alleen maar het boel munten.

 • no-profile-image

  Jac

  Niet Nadenken weet je ook te noemen hoeveel miljoenen subsidie er in de VS gestrooid wordt? Hoeveel mensen er van hun grond gejaagd zijn/worden door mega extensieven veehouderijen in Z Amerika?
  Weet je ook dat de EU subsidie er niet voor de boeren was/is maar voor jou, de zielige consument die nooit meer honger mocht hebben en voor weinig geld zijn buik vol kon proppen? en voor de industrie van luxegoederen die kon groeien door dat mensen geld over hadden om extra artikelen te kopen en op vakantie te gaan?
  zonder de oude EU subsidie was voedsel net zoveel in prijs gestegen als alle produkten om je heen, dan had je die 2de tv en vakantie nooit gehad.

 • no-profile-image

  een groninger

  En dan nog geen brood op de plank voor jezelf en je gezin, ach ja, je krijgt subsidie, goed gedaan jochie. Je bent een echte ondernemer.

 • no-profile-image

  GRADJE

  Wat wordt hier nu met mega bedoeld, 10 jaar terug was 5000 vleesvarkens of 800 zeugen mega nu is dit heel gewoon.

 • no-profile-image

  Johan

  Groningen moet zich houden aan de millieu en vestigingsregels zoals die gelden in het buitengebied. Dit is pure willekeur, extra wetjes aannemen om bepaalde, links niet welgevallige, projecten te dwarsbomen. Als 6 boeren bijelkaar stappen in een maatschap om dmv schaalvergroting een betere economische basis te hebben wat kan daar optegen zijn. ook andere investeerders heeft Groningen hard nodig om de hoge werkloosheid in te dammen. Links heeft liever een uitkeringsafhankelijke bevolking zodat ze links blijven stemmen.

 • no-profile-image

  Arjan

  Het heeft wel iets weg van het communisme, toendertijdwerd ook voor de ondernemers bepaald wat goed en slecht was. Overheid moet zich gewoon niet bemoeien met groei van bedrijven. Als mensen dit soort bedrijven niet willen moeten ze gewoon allemaal biologisch vlees gaan kopen, dit doen ze niet omdat het te duur is. Lekker HYPOCRIET die consument.

 • no-profile-image

  boer

  Helemaal mee eens. Als je niets aan een discussie toe te voegen heb en er alleen maar op uit bent om boeren en hun gezinnen te beledigen heb je hier niets te zoeken. Is echt weer zon pvdd reactie, niet weten waar men over praat en toch een mening hebben. Als men dan vervolgens reageert met goede argumenten dan weten ze het niet meer en beginnen ze iedereen en alles uit te schelden. Het is gewoon een zwakte bod. Dit soort personen hebben we helemaal niets aan, echt helemaal niets, maar gelukkig bereiken zulke mensen ook helemaal niets, echt helemaal niets 0,0 zero nothing njente. Nu de discussie....gaat Groningen ook aantalen en diersoorten noemen ???

 • no-profile-image

  Dirk

  Megastallen en dieren stapelen zijn dus weer van die stadse kreten die niets met elkaar te maken hebben.
  Megastallen betekend ook groot door meer ruimte voor de dieren. Dus hou nou eens op met dat ongefundeerde gezwam, verdiep je eens goed in de materie voordat je met weer zo'n domme opmerking komt.

 • no-profile-image

  grondbezitter

  NN, in Limburg draaien ze het verhaal weer om door te stellen dat een burgerinitiatief er voor moet zorgen dat een democratisch gekozen besluit teruggedraaid moet worden.
  Dit alles komt op mij nogal ondemocratisch over. Mensen gedragen zich vaak als verwende kleuters die menen met langdurig roepen en traineren overal hun zin in te krijgen.
  Maar verantwoording dragen voor de gevolgen, ho maar.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  He jan hertogs, ben je weer terug uit brazilie. Toch weer tijd na die 400 koeien, Is dat ook natuur?????? Hoe kunnen we jou nog serieus nemen na al die dierenmishandeling, smeerlap!!!!!

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Het zou heel goed zijn als men van gedeputeerde staten eens een kijkje nam in een stal met 15000 varkens, voordat men allerlij wetgeving bedenkt die straks toch niet te handhaven is.....

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Ik snap de discusie niet. Wat maakt het uit dat er langs een stal van 5000 vleesvarkens nog één of twee stallen van die grote er langs staan. Luchtwasser erop en zij stoten minder uit dan een oude van 500. En wat maakt het uit dat er een goede melkstal staat waar inplaats van 2 uur per dag gemolken wordt 20 uur gemolken wordt. Klein stalletje erbij van 100 meter lang en het is zo gepiept. Stelt echt niets voor. En als je het goed regelt heeft er niemand meer last van dan bij een klein bedrijf. Het gaat toch om diervriendelijk en mileu vriendelijk voedsel produceren. Ik denk dat het geen verschil maakt of je ze op een hoop doet of dat je ze in heel veel verschillende stalletjes over het hele land stopt. Er wordt een hoop gediscuseert over emotie maar men praat niet over feiten. Ik denk dat als een lokatie het toe laat er geen problemen moeten ontstaan als er 10.000, 20.000, 30.000 of meer varkens daar zijn. Hebben we toch een mer voor om daar over te oordelen. Nu gaan er een hoop burgers over oordelen die nooit met varkens of koeien gewerkt hebben. Lijkt mij een beetje een ver van hun bed show. Ook niet iedereen kan oordelen hoe de nieuwste hybride werkt. Ik zou zeggen schoenmaker blijf bij je leest!

 • no-profile-image

  boerin ellen

  Allereerst vraag ik mij af wat er onder mega veehouderijen verstaan wordt. Om hoeveel koeien op een bedrijf hebben we het dan?
  En laten we bij het begin beginnen waarom worden er zulke grote bedrijven gebouwd? Juist om zo efficient en daar bedoel ik mee zo goedkoop melk te produceren voor de consument die er niet meer voor wil betalen. Boeren zijn aan het ondernemen om hun inkomen te op peil te houden, door overheidsmaatregelen wordt daar een rem op gezet. Waarom niet aan de afzetkant maatregelen nemen, zodat wij boeren kunnen doen waar we goed in zijn: koeien melken.

 • no-profile-image

  Ria

  Piet uit Delfzijl heeft het over doodzwijgen die boeren en jagers. Ik behoor tot de boerinnen. Als jij ons wil doodzwijgen en wij moeten verdwijnen, wil je dan morgen je beker melk laten staan? Eet dan ook geen brood, en gebruik in het vervolg geen suiker meer. Producten waar aardappelen in verwerkt zijn blijf je ook maar van af. Als wij moeten ophoepelen betekent het voor jou hongerlijden!
  Je kunt beter op 1 plaats een mega stal hebben, dan 10 kleinere stallen. Dan heb je alles op 1 plaats en de regels zijn veel strenger.
  Verdiep je eerst in een onderwerp en in een situatie voordat je commentaar geeft!

 • no-profile-image

  nn

  U weet toch wel dat U in 2008 leeft?

 • no-profile-image

  boer

  Iedereen die heeft meent dat dit de redding is voor gezinsbedrijven hebben een enorme grote plaat beton voor de kop. Als de landbouw hier in NL niet kan ontwikkelen dan gaat de landbouw hier in NL naar de kloten en neemt het buitenland het gewoon over. En dat gebeurd echt niet op gezinsbedrijven maar op nog veel grotere bedrijven dan we hier niet willen. En daar kunnen we niets controleren dus we weten helemaal niet hoe het voedsel is gemaakt maar we zijn gelukkig af van die stommem boeren zullen alle anti landbouw hier we denken. Hoe stom kun je zijn.... ????

 • no-profile-image

  c

  zo is het grondbezitter, en nn ja was het maar zo net als een eeuw geleden, dan kon de boer zelf weer gewoon naar jullie zwoegen als arbeiider kijken, want allerlei groeperingen willen het zo hebben niks meer spuiten geen grote bedrijven meer en ga zo maar door alleen dan willen ze hebben dat wij als boer zijnde dat zelf nog doen zeker, nou dan alles maar net asl een eeuw terug toen was het voor de boerenstand beter. de democratie moet 1 ding niet vergeten!!! en dat is waardoor het komt omdat we in welvaart leven!!!

 • no-profile-image

  gli

  Het moet me van het hart dat supermega-ondernemers bijzonder weinig gevoel hebben voor hun mede-ondernemers. Het moet eindeloos groter en natuurlijk gaat dit ten koste van de mede-ondernemers, misschien wel hun buren. Mogelijk dat wereldwijd 1 of 2% productiestijging is af te zetten, maar nooit veel meer! Dus de andere groei wordt bij de collega's weggehaald. En dan maar eindeloos praten over het buitengewone ondernemersschap van de bollebozen (want dat zijn het!). Natuurlijk zijn er nogal wat agrarische ondernemers die wel een beetje meer ondernemer mochten zijn. Alleen is het de vraag of iedereen ineens duizenden koeien moet gaan melken. Pardon zal je zeggen: honderden komt eerst. Maar denkt men nu echt dat iemand die 750 koeien melkt bij 1000 stopt? Welnee, het meer is bij zo iemand nooit vol. Zijn ambitie zal in de meeste gevallen veel en veel hoger liggen.
  Maar ja, als je eenmaal het groeivirus onder de leden hebt is er blijkbaar geen medicijn meer voorhanden om de aandoening te keren. Globalisering is daarbij het modewoord. Dus we zijn nog lang niet aan het eind!!!
  Jammer voor de gezinsbedrijven, maar er lijkt me bitter weinig tegen te doen. De minister heeft het daarbij wel erg vaak over de marktwerking.

 • no-profile-image

  nn

  En moeten ze op de grondmarkt weer tegen mekaar opbieden om hun mestafzet geregeld te krijgen en tegen mekaar opbieden voor voldoende productierechten. Waarbij altijd de belangen van een ander geschaad worden. En dan weer een duur adviesbureau voor de vergunningen voor de volgende 300000 kippen want dan kan er misschien wel een medewerker (knecht in hun ogen) bij etc.etc.
  Ze doen het gewoon zelf hoor. Wat bezielt die mensen toch.

 • no-profile-image

  grondbezitter

  De meest a-socialen zijn diegenen welke menen bezit te kunnen nemen van andermans eigendom/rechten, en dit zonder hier een passende compensatie tegenover te stellen.
  Een eeuw geleden noemde men dit dieven en hakte hun de handen af.

 • no-profile-image

  boerin

  Geen mega bedrijven vanwege verrommeling op het platteland. Natuur is inderdaad belangrijk. Alleen wij wonen aan een oprit aan de snelweg en de natuur genieters weten wel dat als niemand je ziet je de rommel zo de sloten in kunt gooien. Lege blikjes, flessen halve zakken patat alles vindt je bij ons. Mega stallen hoeven geen rommel te beteken de kijkers eromheen hebben meer rommel aan de kont.

 • no-profile-image

  JF

  Beste mensen,
  Laat de boeren maar stikken,
  dan hebben we straks niks meer te bikken, en zonder voedsel wordt het echt heel erg stil en rustig in Nederland.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Er wordt in Nederland duidelijk met twee maten gemeten. Bij geen enkele ander sector in het bedrijfsleven worden er eisen gesteld aan de grote.
  En aanpassing in het landschap, wat een bullshit, bij vele bedrijfsterreinen in Nederland is de eis gesteld dat de bedrijfsgebouwen aan de buitenkant voorzien moeten zijn van witte damwandplaten, in plaats dat men deze camoufleert met in het landschap passende kleuren. Vee randen van steden en dorpen geven hierdoor een rommelig aan zicht. Hier hoor je niemand over. Men blijft zoeken naar manieren om de landbouw kort te houden.

 • no-profile-image

  nn

  Het hangt hier van a-socialen aan mekaar.
  Nu reageert hier zelfs iemand uit zevenbergen die de wantoestanden van een eeuw geleden blijkbaar weer als ideaal beeld heeft. Ik vraag me af in welke tijd u leeft. En of u nog een juist beeld heeft van de maatschappelijke verhoudingen en de wensen van onze samenleving waarvan u slechts een miniem deel van bent. Kortom U zult zich moeten neerleggen bij de besluiten van ons democratisch gekozen bestuur. Waaruit blijkt dat de meerderheid de zaken anders ziet dan u.

 • no-profile-image

  dan maar naar

  Maak het uit. Wij wil er nou in groningen wonen ?

 • no-profile-image

  Piet

  Dag ria, je begint al behoorlijk wijs te doen voor een boerinneke. Ben je al in klederdracht, of krijg jij je beurt nog gewoon met kleren aan? En wat moeten we dan met die jagers. Zing maar lekker mee: Als het gras twee kontjes hoog is ..... holalie holala. En ïn het bos daar waren jagers....... holalie holala. Echt wijs ben jij. Opleidng: 2 jaar kleuterschool.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Het is denk ik wel van belang als je mee wilt discuseren dat je bij het onderwerp blijft, en je niet laat verleiden tot allerlei opmerkingen ,uitspraken,die er in feite niet toe doen.................

 • no-profile-image

  ria

  Wat zuren jullie toch allemaal over die mega bedrijven.
  Dan heb je in ieder geval naar 1 plaats aanvoer van evt. voer en beesten. Dan heb je op 1 plaats 'stank'. Dan heb je op 1 plaats .....vul maar in. Maar wat willen jullie die er tegen zijn? Op 10 plaatsen aanvoer van beesten, op 10 plaatsen 'stank'. En bedenk wel dat op een groot bedrijf de eisen veel strenger zijn als op een klein bedrijf.
  Dus conclusie? Een mega bedrijf is echt beter!

 • no-profile-image

  rb ter veen

  misschien moet groningen zich eerst eens afgaan vragen waarom zij haar``eigen`` boeren niet kan houden.
  weleens van commercieel veehouden gehoord daar!

 • no-profile-image

  nn

  Groninger kunnen ze niet beter een maasvlakte 3 aanleggen speciaal voor die megamegamega biobedrijven. En dan alle stank en ontsiering van het platteland af. Groot en klein alles daar naar toe. Zijn we van een hoop gezeur af. Kan de Raad van State en alle milieuafdelingen van de gemeenten ook wat afslanken. Scheelt de belastingbetaler een hoop geld. Aan landschapsonderhoud doen die biobedrijven toch niets. Dat doen voornamenlijk toch alleen de melkveehouderij en akkerbouw en uiteraard allerlei natuurorganisaties zoals SBB, SBNL etc.

 • no-profile-image

  NN

  Lieve mensen, ik moet eerlijk zeggen dat ik soms echt waar in schaterlachen uitbarst als ik hier al reacties van jullie lees.
  Maar weet je, ik kan me niet voorstellen, dat een agr.ondernemer of onderneemster met een beetje gevoel voor eigenwaarde hier (nog) reageert.
  Ik ga er dan ook vanuit, dat het veelal buitenstaanders zijn, die hier hun brainwaves neerkalken. Het is wel dolle pret, maar doet afbreuk aan de waardigheid van een boer. vr.groet

 • no-profile-image

  de echte

  Zielig ventje, die pietje, echt sneu.....

 • no-profile-image

  c

  helemaal mee eens jac, vele zien niet in waar ze de welvaart aan te danken hebben

 • no-profile-image

  gezonde

  Piet leeft van die vieze kankerverwekkende vis die ze daar in delftzijl vangen. En als ze niet doodgaan door de vis komt dat wel door de grote vervuilende chemie industrie daarzo. Wordt een dooie boel daar in groningen, platteland verwaarloost, niemand die er wil wonen

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Mega betekent dat een het zeer groot bedrijf is, wat automatisch opschaalt met de tijd. 30 jaar gelededen zou 200 zeugen mega geweest zijn. Wees dus niet te bang voor begrip mega.

 • no-profile-image

  gli

  Wat zijn er een voorstanders van megastallen! Zijn die in meerderheid van plan zelf ook zo'n stal te bouwen? Zullen er dan niet erg veel varkens, kippen en koeien komen?
  Zou het niet zo zijn dat dit maar voor enkelen is weggelegd? De rest kan het vergeten. Er zijn er toch wel heel veel die denken of hopen dat zij bij degenen horen die megagroeiers genoemd kunnen worden. Als al diegenen die nu warme voorstanders zijn van die stallen er mee aan de slag kunnen gaan dan zal in dat geval de overproductie gigantisch zijn en zullen de prijsdalingen dusdanig zijn dat alles weer in evenwicht komt. Dat wil zeggen dat er heel veel afvallers zullen komen. Logischer lijkt mij dat er vooraf ook al veel afvallers komen. Afvallers die gegenereerd worden doordat zij financieel of bedrijfstechnisch de zaak niet rond krijgen. Dus ook en misschien wel vooral bij de voorstanders.
  De tijd zal het leren hoeveel van de enthousiastelingen tot de agrarische supermanagers gerekend mogen worden.

 • no-profile-image

  Dirk

  Er zal altijd wel gezeurd worden, bouwen we een megastal met alle verplichtingen is het niet goed. Bouwen we te klein ontduiken we de MER volgens marianneke. Gewoon niets van aantrekken, lekker 100 kleine stallen bouwen, verspreidt over groningen, zonder de luchtwassers (zijn dan niet nodig) , gaat het lekker stinken in het noorden.
  Dan wil er echt niemand meer wonen.
  Deze discussie gaat nergens meer over, is pure emotie van personen die de praktijk niet kennen.
  De kleine kruidenier is ook opgegaan in een MEGA kruidenier. Tegenwoordig noemen wij dat een supermarkt. Iedereen met de auto er naar toe, grote megavrachtauto's brengen de voorraden, dat is toch vooruitgang!!!!
  Is een meubelboulevard dan geen MEGA meubelwinkel.
  Midden op het platteland, waar geen hond woont, kan een MEGA bedrijf prima staan.

 • no-profile-image

  tekstboer

  moedig besluit van de prov Groningen!

 • no-profile-image

  Nietje

  Beste mede agrariërs in welke vakspecialisatie dan ook. Laat je niet tot reacties uitlokken door mensen als NN of Hertog Jan. Dit zijn mensen die de site van Boerderij dagelijks teisteren. Ze komen uit gelederen van o.a. PvdD en andere niet nader te noemen organisaties.
  Laat me wel zeggen dat deze organisaties de laatste jaren wel beter georganiseerd zijn dan onze eigen "belangenbehartigers" zij slapen dagelijks tijdens werkdagen en komen nimmer op tijd zo lijkt het wel. We spreken in een paar dagen tijd van twee uitersten... Groningen en Limburg. Qua agrarische sector begint het steeds meer op het oude Sovjetrijk te lijken hier in ons eigen kikkerlandje. Zelf hebben we als ondernemer niets meer te vertellen. En zeg nu eens eerlijk.. doordat we niet georganiseerd zijn is het heel gemakkelijk om ons aan te vallen van welke kant dan ook. We slikken, slikken en slikken maar. Kom op bestuurders wordt wakker en doe eens waar men als organisatie een jaar of 20-30 geleden goed in was..... sta voor je achterban en doe waar je onze contributiegelden voor krijgt! Denk niet dat ik een oude rot in het vak ben, zit zelf midden 30.

 • no-profile-image

  Boertje

  "Dan maar naar een andere plek" leer eerst fatsoenlijk schrijven en dan mag je misschien ook wel een keer in Groningen wonen.
  Mega in Groningen is mijns inziens niet zo verkeerd. Genoeg grond in de buurt om de mest af te zetten. Deze mest wordt steeds efficiënter ingezet en met de huidige (waarschijnlijk) op dit hoge niveau blijvende meststoffenprijzen kan het perfect gebruikt worden in Groningen.

 • no-profile-image

  boer

  Sorry hoor NN. Ik ben varkenshouder en ik doe heel veel aan het landschap. Zo doe ik veel aan erfbeplanting en ben tevens lid van de plaatselijke agrarische natuurorganisatie. Ook op mijn grond (al is het niet zoveel) doe ik aan diverse natuurzaken. Ik realiseer niet zo veel nieuwe natuur, maar wat ik heb onderhou ik wel goed, dit integenstelling tot SBB, SBNL en andere "natuur"organisaties. Maar blijkbaar doe ik het niet goed genoeg van u en daarom stop ik er maar mee. En niet beginnen over dat ik een uitzondering ben, veel varkenshouders doe veel aan de natuur. En al die verhaaltjes over stank, de varkenssector is hard bezig om alle stallen te voorzien van luchtwassers of andere technieken om zo alles tot een miminale te reduceren, dit in tegenstelling tot bv de melkveehouderij waar alle stank zo uit de stal waait. En met die ontsiering heeft u ook geen enkel punt. Een beetje rundveehouder heeft al bijna net zulke grote stallen en daar zijn er veel meer van. En wat dacht je van die grote vieze ontsierende skylines van die steden waar wij als plattelanders tegenaan moeten kijken. We zijn wel genoodzaakt om te kijken wat ernaar toen kunnen we toch niet door al die files, die het milieu nog veel meer schaden dan alle dieren in NL doen. verder ben ik van mening dat alle gezinsbedrijven met varkens gewoon op het platteland horen, ze zijn ook onderdeel van de ,toch al zo sobere, economie op het platteland en dragen hun steentje gewoon aan de maatschapij bij, net als akkerbouwers en melkveehouders. Het zijn alle bedrijven op het platteland samen die het platteland bewoonbaar houden.

 • no-profile-image

  c

  jawel en sta jij daar maar eens bij stil tezamen met al die lui die antilandbouw zijn, dankzij onze moderne landbouw en die kleine groep die jij zo minacht doen die wel iedereen van eten voorzien. dus wees ons maar eens dankbaar

 • no-profile-image

  qwerty

  zimbabwe aan de noordzee ???!!!!

 • no-profile-image

  Dirk

  Ze hebben daar nog niet in de gaten dat je van 6 kleine bedrijven meer last kunt hebben dan van 1 grote.
  Laat het maar lekker gedijen, wij boeren vinden overal wel weer een oplossing voor. En anders wordt dat wel voor ons gedaan.

 • no-profile-image

  N.I.Siffalor

  Er is toch geen geld te verdienen in de agrarische sector? Welke verstandige ondernemer overweegt dan zo een grote investering. Of is deze sector zo overtuigd dat de subsidie al klaar ligt?

 • no-profile-image

  NAV-er

  Waarom megastallen op het platteland staan, terwijl het een soort van industriele producte is, is me een raadsel. Landbouw betekent grondgebonden landbouw, zoals akkerbouw, melkveehouderij, grotenteelt, fruitteelt, maar zeker geen bio-industrie... Die laatste groep verstopt zich op het platteland tussen de echte boeren, d.w.z. die met grondgebonden bedrijven. Ik ben dus niet tegen megastallen, maar wel op het platteland. Laat ze maar op een industrieterrein gaan staan... daar hoort immers bio-INDUSTRIE.

 • no-profile-image

  PIET

  Nog even reageren op Ria ,ik vindt dus dat 10 boeren een mooier landschap maken dan een grote boer .
  Ook kleine boeren houden zich aan de regels ,en deze kunnen zich ook makkelijker aanpassen aan de markt ,ik zou dus kiezen voor meerdere kleine bedrijven met allemaal zelfstandige ondernemer-sters.
  piet

Laad alle reacties (69)

Of registreer je om te kunnen reageren.