Home

Achtergrond 203 x bekeken

Grondstofkosten centraal op grillige beurs

In hoeverre kunnen grondstofkosten worden doorberekend? Die vraag bepaalde deze week in belangrijke mate het succes van bedrijven op een grillige beurs.

De Noorse kunstmestfabrikant Yara profiteerde van de spectaculaire resultaten van concurrent Mosaic. Financieel dienstverlener Lehman Brothers verhoogde de winstverwachting, waarop investeerders het aandeel ten opzichte van maandag bijna 8 procent zagen stijgen. Diervoederfabrikant Nutreco meldde donderdag een 38 procent hogere omzet bij een 30 procent hogere nettowinst. Beleggers beloonden het succesvolle grondstoffeninkoopbeleid door het aandeel de hoogste waarde sinds 20 juni toe te kennen.

Voor voedingsconcerns was het een lastige week. Wessanen zag de omzet en beurswaarde krimpen terwijl Unilever bekendmaakte dat de doorgevoerde prijsverhogingen van 7 procent tot zwakkere verkopen leidden, met koersdaling tot gevolg. Het aandeel van Tyson Foods verloor fors terrein, op jaarbasis nu 30 procent. De winst kromp door hoge graanprijzen met meer dan 90 procent. Deze zijn niet snel genoeg doorberekend aan de klant.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.