Home

Achtergrond 220 x bekeken

Grondstofkosten beïnvloeden beurskoers

Goed nieuws over oogsten leidden deze week tot verdere daling van prijzen voor bulkproducten. Voor ondernemingen leidt dit tot uiteenlopende koerseffecten.

Bij vleesproducenten als Smithfield Foods, Tyson Foods en Pilgrim's Pride leiden de prijsdalingen tot goedkoper voer en dus betere marges. Smithfield, de grootste varkensverwerker ter wereld, zag het aandeel 19 procent stijgen, Tyson Foods 6,5 procent. Wat bij Smithfield ook een rol speelde is de strategische beslissing van de Vanguard Groep om vrijwel al haar aandelen te verkopen. Financieel dienstverlener J.P. Morgan verhoogde bovendien haar vooruitzichten voor de varkensindustrie.

Door lagere graan en sojanoteringen verloren producenten van gewasbeschermingsmiddelen flink terrein. Het aandeel Monsanto verloor in een week tijd 6,5 procent, terwijl concurrenten Syngenta, Bayer en Basf tevens onderuit gingen.

Voor graanhandelaar en voedingsconcern ADM kwam het nieuws te laat. Ze slaagde er niet in hoge kosten door te berekenen aan de klant en zag 61 procent van de winst verdampen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.