Home

Achtergrond 346 x bekeken 1 reactie

Griep groter probleem bij varken dan gedacht

Griepvirussen spelen een belangrijker rol bij luchtweginfecties bij varkens, dan lang is gedacht.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van dierenarts Willie Loeffen van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR. Loeffen promoveert over anderhalve week aan de Universiteit Utrecht.

De Lelystadse onderzoeker bekeek welke rol de griepvirussen H1N1, H3N2 en H1N2 spelen bij luchtwegaandoeningen bij varkens. In ongeveer de helft van de gevallen speelt de griep een rol, zo blijkt. In veel van de andere gevallen speelt APP een belangrijke rol bij luchtwegaandoeningen.

Anderzijds blijkt ook dat een besmetting met het virus lang niet altijd tot ziekte leidt. Veel varkens komen met het virus in aanraking, zonder dat ze er zichtbaar ziek van worden.

Het zijn vooral de gespeende biggen die een reservoir vormen voor het virus. Biggen verliezen na verloop van tijd de afweerstoffen die ze van de zeug meekrijgen. Omdat dat niet bij elke big even snel gaat, komen in de biggenstal steeds nieuwe vatbare biggen beschikbaar voor het virus. Dat proces is nauwelijks te doorbreken.

Loeffen constateert dat op bedrijven met gespeende biggen en vleesvarkens het virus kennelijk sneller overslaat op de vleesvarkens dan bij gespecialiseerde vleesvarkensbedrijven.

Met luchtfiltratie en hygiënemaatregelen kan dat wel worden beperkt, maar volgens Loeffen is het de vraag of de kosten van de extra maatregelen opwegen tegen de gezondheidswinst die wordt geboekt.

Een mogelijke oplossing is de toepassing van vaccinatie. Vaccineren van vleesvarkens kan wel. Maar omdat influenzainfecties soms al op jonge leeftijd voorkomen (vooral op bedrijven met zowel gespeende biggen als vleesvarkens), raadt Loeffen aan om vooraf te onderzoeken wanneer infecties optreden. Dit kan teleurstellingen voorkomen, zegt hij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karel

    Is een openfrontstal of een biggenhut een mogelijke oplossing voor de gespeende biggen?
    Het werkt in de jongvee-opfok erg goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.