Home

Achtergrond

'Goede vooruitzichten bij EU-oogst appels'

De appeloogst in de 27 EU-landen ligt 4 procent boven het peil van het gemiddelde van de laatste drie jaar.

Dat is de uitkomst van het jaarlijkse internationale fruitcongres Prognosfruit 2008. In Kent (Engeland) presenteerde de World Apple and Pear Association de oogstverwachtingen voor de Europese Unie. De totale Europese appelproductie ligt 14 procent boven het peil van 2007, maar dat komt door de misoogst vorig jaar in Polen. Dit jaar is de productie in Oost-Europa op een normaal niveau, waardoor er wel druk verwacht wordt voor het industriefruit. In Oost-Europa wordt veel fruit voor verwerking geteeld. Vorig jaar lag de industrieprijs hoog door een laag aanbod uit deze regio.

De oude EU-lidstaten zullen in totaal zeven procent minder appels produceren, is de verwachting. Volgens Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO), zijn de vooruitzichten goed voor Nederland. "Van Elstar is er 7 procent minder, vooral in Duitsland. Van Jonagold is er in de EU weer iets meer, maar dat is niet schokkend." Verder noemt Van Haarlem het een goed teken dat de Europese markt leeg is, de voorraden uit de oude oogst en import zijn vrijwel weg. Ook is er een duidelijke trend dat de uitvoer van appels naar buiten de EU toeneemt en de import terugloopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.