Home

Achtergrond

Glastuinbouw kan stroom niet leveren aan net

Ondernemers in de glastuinbouw zijn op zijn minst verontwaardigd over het energiebeleid van zowel het kabinet als de netbeheerders.

De tuinbouwsector kan veel meer stroom leveren, maar het openbare net blijkt niet in staat dit af te nemen. Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland vindt het onbegrijpelijk dat de overheid er niet meer werk van maakt. "Als bedrijfsleven proberen we al meer dan een jaar de extra levering rond te krijgen", stelt Van Ruiten. "Maar het schiet gewoon niet op. Er is een doorbraak nodig, want door de superhoge energieprijzen raken steeds meer glastuinbouwbedrijven in moeilijkheden. De overheid laat het energievoordeel dat de tuinbouw te bieden heeft, links liggen. Ons geduld raakt op."

Tuinders leveren inmiddels al 15 procent van het totale stroomverbruik die Nederlandse huishoudens verbruiken. Dat aandeel kan in twee tot drie jaar naar zo’n 25 procent stijgen, wanneer ook de andere tuinbouwbedrijven over een WKK besschikken.

Volgens Van Ruiten is slechts een kleine wetswijziging nodig om tuinders, die zeer efficiënt stroom produceren, voorrang te geven boven de huidige afspraken, die met de grote elektriciteitsmaatschappijen zijn gemaakt. "Als het kabinet werkelijk wil, kan het ook snel", stelt Van Ruiten. "De overheid moet regionale netbeheerders manen de aansluitprocedure aanzienlijk te verkorten."

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.