Home

Achtergrond

Georgië verlaagt rente om economie te steunen

De centrale bank van Georgië heeft woensdag het belangrijkste rentetarief met 1 procentpunt verlaagd naar 11 procent om de Georgische economie te ondersteunen na het gewapende conflict met Rusland.

Georgië vreest dat daardoor de economische groei zal afzwakken. De Georgische centrale bank wil met de renteverlaging meer liquiditeit in de markt brengen om zo de economie te ondersteunen. De bank vreest dat door het conflict met Rusland het investeringsklimaat is verslechterd, wat tot een zwakkere toestroom van kapitaal zal leiden. De gevechten tussen Georgië en Rusland zijn enkele dagen geleden gestopt en de Russische troepen trekken zich nu langzaam terug uit het land.

De gevechten hebben zware schade aangericht aan de Georgische infrastructuur. Bruggen werden beschadigd en spoorwegen zijn geblokkeerd. Ook zijn oliepijpleidingen op Georgisch grondgebied afgesloten. Georgië is een belangrijk doorvoerland voor olie en gas uit het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

Ook de gedaalde inflatie biedt de Georgische centrale bank ruimte om de rente te verlagen. De inflatie kwam in juli uit op 9,8 procent op jaarbasis, vergeleken met 11,3 procent in juni. Sinds november vorig jaar werd de rente verhoogd met 5 procentpunt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.