Home

Achtergrond

Geen ruimte voor prijsstijging nuka's

Weinig beweging op de nukamarkt. Een gemiddeld zwartbont stierkalf noteert €57. Een prijsstijging, die nauwelijks naam mag hebben.
De vraag vanuit rosémesterijen is heel redelijk. Maar dat geldt alleen voor de zwaardere kalveren. Lichtere dieren brengen nauwelijks iets op. Tot hogere prijzen leidt deze vraag niet. De nuchtere kalveren zitten in een lastige spagaat en die wordt veroorzaakt door de huidige, lage vleesprijzen.

Rosémesterijen kunnen zich door de lage vleesopbrengsten geen hoge nukaprijzen veroorloven. Als de nuchtere kalveren duurder worden, haken zij af. Daardoor zit de prijs als het ware gevangen. Het moet eerst maar eens beter gaan in de roséhandel. Zolang dat niet gebeurt, zitten de prijzen ook niet in de lift.

Er zijn ook geen andere ontwikkelingen, die de nukaprijs kunnen laten stijgen. Het aanbod van kalveren uit het buitenland is simpelweg te groot. Duitsland, het land dat ongeveer 40 % van de geïmporteerde kalveren voor zijn rekening neemt, is hiervan een goed voorbeeld. In juli 2008 kwamen bijna 10.000 nuka’s meer naar Nederland dan in dezelfde periode vorig jaar.

Deze maand zullen de prijzen van nuchtere kalveren niet veel veranderen; stabiele prijzen, misschien een klein plusje. Het is wachten tot de vleesprijzen aantrekken.

Duitsland is niet als enige verantwoordelijk voor het groeiende aanbod van nuka’s uit het buitenland.
In vergelijking met juli 2007 werden er vorige maand bijna 10 % meer nuchtere kalveren geïmporteerd. En dat terwijl landen als Tsjechië en Italië bijna geen kalf meer in Nederland afzetten. Dat was een jaar eerder wel anders.

In juli 2007 importeerde Nederland liefst10.134 Tsjechische en 9.882 Italiaanse nuchtere kalveren. Ter vergelijking: in dezelfde periode dit jaar kwam er 1.535 Tsjechische en 4 Italiaanse dieren deze kant op. Het lijkt erop dat die nuka’s nu vooral uit de Baltische staten en het voormalige Oostblok worden gehaald. Vorig jaar juli kwamen er nog 281 nuchter kalveren uit Litouwen. Dit jaar is dat aantal al gestegen naar 7.621 in juli. Ook landen als Letland, Polen en Roemenië zijn steeds meer in trek bij Nederlandse handelaren.

prognose:

nukaprijs stabiel tot kleine plus

Of registreer je om te kunnen reageren.