Home

Achtergrond 321 x bekeken 20 reacties

Geen legbatterijei meer voor groothandel Hanos

In het spoor van onder meer Verkade, Bolletje, Gouda's Glorie en Remia doet nu ook groothandel Hanos het legbatterijei in de ban.

Wakker Dier is blij met de toezegging aangezien Hanos veel restaurants bevoorraadt waardoor "veel consumenten onbewust en ongewild legbatterijeieren eten''.

Wakker Dier begon woensdag een radiocampagne om hier de aandacht op te vestigen. Nu Hanos de dierenbeschermers heeft laten weten geen nieuwe legbatterijeieren meer te zullen kopen, gebruikt Wakker Dier de zendtijd om te zeggen dat een Zaanse mayonaisefabrikant nog wel legbatterijeieren gebruikt. Supermarkten besloten in 2004 geen dieronvriendelijke eieren meer te verkopen. Fabrikanten van koekjes en cake en groothandels volgden dit voorbeeld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman

  Helemaal waar dat het dioxyne gehalte in scharreleieren aanmerkelijk hoger is dan in een eitje van kippen uit kooihuisvesting. De uitstoot van schadelijke stoffen uit een batterijstal is vele malen hoger dan uit een legbatterijstal. Maar helaas is het zo dat Wakker Dier het voor elkaar heeft gekregen de consument te laten geloven dat de gezondheid van de mens niet telt t.o.v. het houderijsysteem.
  Laat de consument in de winkel kiezen welke eieren ze willen kopen. Het is niet de taak van het grootwinkelbedrijf de consument geen keus te laten onder druk van Wakker Dier.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... nou Plasje eet graag een ei... bij voorkeur van haar directe collega's dus
  van de boerderij... maar wel van de batterij!... wil ze deze eieren in de super-
  markt kopen dan moet zo zo ongeveer in
  de 'Islam-stand'd.w.z. plat op de grond om onder uit het schap nog een doosje
  batterij-eieren te vissen.... Wie is er nu
  gek? Die eieren zijn prima en voedselveilig! Die kippen floreren, want
  anders hoorde je ze niet! en waarom kan
  dit overal behalve in Nederland? enne mijn eigen kipjes zijn inmiddels opgevreten door de marters, dus ik moet
  weer eieren kopen! ... helaas...

 • no-profile-image

  roppe

  Beste ko-ei, wat jij vertelt is gelogen en je weet het zelf maar altegoed. Het is reeds meerder malen wetenschapelijk bewezen dat eieren, melk en vlees uit de alternatieve, zeg maar alles wat buiten losloopt, meer samonella en dioxines bevatten. De overheid neemt zelfs de melk als indikator voor dioxine besmetting per regio. Ze kunne dus aan de hand van melkstalen perfekt zien in welke regio er meer of minder vervuiling is. Dit is verder ook zo voor scharreleieren en scharrel vlees. Maar het is blijkbaar verantwoord voor de overheid,bang voor stemmenverlies, om de mensen vergiftigt voedsel te verschaffen. Het zal nog enkele jaren duren vooraleer het beleid de dieren terug op stal zet en de mensen een gezondere voeding wil aanbieden.

 • no-profile-image

  Hans

  Dioxine vergif in scharrel eieren, waar en in welke winkel kan ik batterij eieren kopen voor minder geld? Ik wil eieren eten die van legbatterijen en wil er ook meer voor betalen. Van die scharrel eieren met dioxine en salmonella gevaar wil ik nog niet voor niets ik wil nog wat langer leven.

 • no-profile-image

  A Wakker Dier

  Juist Wakker dier, is zo ziek, om publieke mensen/bedrijven te schande te brengen om niks, omdat het in hun straatje niet past!.

  En als je op persoonlijke titel wil schrijven, doe het het hier dan niet onder een nickname of bang dat er dan mensen zelden acties uithalen, als acties van wakker dier?

 • no-profile-image

  veehouder

  Beste ko-ei, het probleem met dioxine is dat ook minimale hoeveelheden systematisch in het lichaam worden opgeslagen vanwege de slechte afbreekbaarheid en op termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Natuurlijk zijn het niet alleen de eieren in kwestie waar dioxine in voorkomt, maar ze dragen er aan bij.

 • no-profile-image

  ko-ei

  Weten jullie nu allemaal niet dat scharrelkippen gewoon binnen lopen, en dus het zelfde risico op dioxine hebben als batterijkippen.
  En de freiland eieren worden geregeld gecontroleerd op dioxine gehalte in de eieren.
  Het risico is dus bijna nihil.

 • no-profile-image

  veehouder

  ko-ei, Roppe heeft het naast salmonella ook over dioxine, en dit mis ik in je reactie.

 • no-profile-image

  veehouder

  Hier ben ik het helemaal mee eens Joost, je verwoord het treffend.
  Ieder mens moet zijn eigen keuze kunnen maken. Het is wel belangrijk dat hij van de juiste informatie wordt voorzien. Dat Wakker Dier de keuze probeert af te dwingen is gewoon slecht.

 • no-profile-image

  harrie

  Consument blijft op uw hoede. Het is niet eerlijk om de mensen te blijven bedriegen that scharrel eieren beter zijn dan de eieren van legbatterij. Wie scharrel erieren koopt en vanzelf er meer voor betalen moet eet eieren met een hoge diozine gehalte,(diozine is een kanker veroorzaker) en er is meer gevaar voor salmonella ziekte. Deze ziekte zit in de grond en in de mest van loslopende kippen. De kippen in legbatterijen hebben prakties die kans niet om die ziekte te krijgen, het is gewoon het manipuleren van de mens en hij moet het geloven wat wakkerdier hen voorschrijft. Dus de consument betaalt meer voor een slechter ei, het zou anders om moeten zijn dat batterijeren meer voor betaalt moest worden.
  Deze gegevens komen van agriholland Wageningen.

 • no-profile-image

  Lizette

  Goed voor boeren, goed voor dieren. Goed besluit Hanos al had het wel eerder gemogen want jullie huppelen achteraan de kudde.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heeft zich al iemand verdiept in de materie dioxine?
  Laat me beginnen met de opmerking dat dioxine een van de meest gifige stoffen op deze aardbol is. Ten tweede zijn de effecten pas na langere tijd zichtbaar. Dioxine is heel slecht afbreekbaar en wordt door het lichaam opgeslagen in het lichaamsvet.
  Als mensen op een gegeven moment hun lichaamsvet moeten (of willen met bv. lijnen) aanspreken, dan komt deze dioxine vrij, en het lichaam wordt als het ware vergiftigd.
  En de opmerking dat dioxine een kankerverwekker is, is juist.
  Laat ieder zijn eigen conclusie trekken zolang ze me maar niet verplichten een scharrelei te nuttigen Ik hou het op een veilig eitje.

 • no-profile-image

  kippenboer

  Goed zo!!!! zeik de alternatieve sector maar lekker af als je gaat verliezen, kijk eens verder dan je neus lang is.
  slappe actie !!!!!

 • no-profile-image

  ko-ei

  Beste Roppe,
  er is een verschil tussen scharrel en freiland, scharrelkippen lopen gewoon binnen in de stal, freilandkippen lopen buiten.De kippen worden geent tegen salmonella, en 4 keer per jaar worden er monsters genomen voor salmonella. Als dit word gevonden, moeten de eieren de industrie in. Dus de kans dat er salmonella in de eieren zit is zeer klein de meeste kans op besmetting, heeft heel vaak te maken met de bereiding, en de hygiene.

 • no-profile-image

  ko-ei

  Beste veehouder
  In een eerder berichtje heb ik al aangegeven dat er van de kippen die kans hebben op dioxine enkele keren per jaar onderzoek word gedaan naar dioxine in de eieren.

 • no-profile-image

  joost

  beste mensen

  ikzelf ben ook pluimvee houder
  wat betreft batterij of scharrel wil ik het volgende mijnsinziens zeggen :

  het dier vriendelijkste ei komt van de scharrel kip

  het veiligste ei komt van de batterij kip

  de mens moet hiervoor zelf de keuze maken wat hij hiermee wil en niet zoveel zeuren mijn pesroonlijke keuze is scharrel

 • no-profile-image

  Jeroen

  Goh Lizette is er ook nog.

  Harrie duidelijk verhaal, maar dat snappen de meesten consumenten hellaas niet. En daar maakt wakker dier weer gretig gebruik van. Ziek dat ze daar zo de media voor moeten gebruiken om de omgedraaide waarheid te vertellen.

 • no-profile-image

  jan

  Wat laten die bedrijven zich gemakkelijk chanteren!
  Stuk voor stuk laten ze zich naar de slachtbank leiden.
  Wat een slappe knieen!

 • no-profile-image

  koop dan maar

  Als we in Nederland bij de bedrijven in de voedselketen geen sterke bestuurders hebben zitten, is straks alles bio. Ierdereen aan de schijt en wat allemaal nog meer. En dan de groeperingen maar lachen, ze kopen het zelf dan allang niet meer. Jaren met een schralle reet lopen is dan wel uit. Maar welke problemen het dan brengt de kinderen,oudere en zwakkere in de samenleving daar geven ze geen zak om. Alles doen ze om maar niet te hoeven werken.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Eindelijk worden ze dus ook bij hanos verstandig.
  Wel jammer dat ook hier eerst fors druk op de ketel gezet moest worden.
  Stichtingen als Rechten voor al wat leeft en wakker dier kregen dit voor elkaar.
  Ook een wakker dier /weidestein ondernam hier al eens actie.
  Zo liet ik in hanos/zwolle eens "per ongeluk" foute eieren vallen voor een drukke kassa.
  Volop heisa toen ik zei dat deze eieren van ongelukkige kippen kwamen en dat ze nu ook mij nog ongeluk brachten.
  Uiteraard heb ik mijn volle kar laten staan en ben scheldend en tierend weggegaan.
  Een wakker dier doet graag dingen op persoonlijke titel.
  Daar is somtijds enig lef voor nodig.
  Dat laatste kan mij dan ook niet ontzegd worden.
  Uiteraard moet er dan wel motivatie zijn ....die is er m.b.t. marteleieren/traliekippeneieren/batterijeieren of hoe dit wanproduct ook genoemd moet worden volop!!!
  Ik ben er dan ook buitengewoon trots op dat mijn "gescharrel" bij hanos (en daar niet alleen, Hema destijds zelfde verhaal),
  een kleine bijdrage is geweest voor een beter leven voor kippen.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.