Home

Achtergrond 243 x bekeken 4 reacties

'Geen dreigend tekort aan compost'

Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) zegt dat er geen afzetproblemen zijn voor compost.

In het Agrarisch Dagblad van afgelopen zaterdag zeggen handelaren dat er dit najaar een tekort aan compost dreigt, als gevolg van een groeiende vraag.

De vraag naar compost is in een jaar tijd met 30 procent gestegen, schatten handelaren. Dat zou vooral het gevolg zijn van het mestbeleid. Compost past namelijk beter in een bemestingsplan van akkerbouwers dan drijfmest.

Dat hierdoor een tekort aan compost dreigt, noemt Hans Scholten van de BVOR "een beetje overdreven". "De afzet van compost verloopt momenteel goed. Wel moeten composteerbedrijven oppassen dat zij geen tekort aan houtsnippers krijgen, want vanuit de energiemarkt wordt er aan de houthandel getrokken."

Scholten merkt wel dat de vraag naar compost de laatste jaren stijgt. Naast de toepassing in de vollegrond raakt compost ook op andere markten in trek. "Groencompost is geschikt als veenvervanger in potgrond, vanwege het lage zoutgehalte."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Nu zullen de akkerbouwers het weer wel links laten liggen, want er is meer dan genoeg van!!!! Liever duur stro erhakselen.

 • no-profile-image

  reken even mee

  40 kg kali en 15 kg fosfaat per ton stro ?

 • no-profile-image

  reken even mee

  stro verkocht voor € 125,-- per ha. 20 ton GFT compost gekocht inclusief uit laten rijden voor € 6,-- per ton. Verlies: 4,5 ton stro.
  Winst 4400 kg organisch stof, 180 kg N, 80 kg fosfaat en 160 kg kali. en 5 Euro Stikstof telt voor 18 kg en fosfaat voor 40 kg.

 • no-profile-image

  Rob

  Stro afvoeren kost ook 160 kg Kali en 60 kg fosfaat per ha.

Of registreer je om te kunnen reageren.