Home

Achtergrond 173 x bekeken

'Geen Russische terugtrekking merkbaar'

Van een Russische troepenterugtrekking van betekenis is vandaag in Georgië nog niets te merken volgens waarnemers.

Georgische media meldden dat de Russen gewoon doorgaan met de inzet van militairen in Georgië. Die verwoesten er onder meer installaties of instellingen als represaille.

Zo staken ze volgens de radiozender Imedi een jongerencomplex in brand bij Ganmujuri, niet ver van de grens met Abchazië. Het nieuwe sportcomplex werd 17 juli geopend door de Georgische president Michail Saakasjvili. Abchazië in het noordwesten van Georgië valt met de zegen van het Kremlin ook buiten het gezag van de regering in Tbilisi.

Een hoge Russische officier, Igor Konasjenkov, zei dinsdag tegen het persbureau Interfax dat eerst de achterhoede en de achterste linies worden teruggetrokken. Voorts vertrekken de gevechtstroepen, eerst uit Zuid-Ossetië. De laatste militairen die teruggehaald worden, zijn nu in Georgië maar buiten Ossetië, verduidelijkte Konasjenkov, die assistent is van de opperbevelhebber van de landmacht.

De Russische gezant bij de NAVO, Dmitri Rogozin, heeft ook beklemtoond dat de Russische terugtrekking zoals afgesproken maandag is begonnen. Maar de voltooiing ervan hangt volgens hem af van de politiek van Saakasjvili en diens strijdkrachten.

Saakasjvili poogde eerder deze maand met een verrassingsaanval de separatistische regio Zui-Ossetië in te nemen. Die werd onder bescherming van Moskou feitelijk begin jaren negentig al van Georgië afgescheiden. Maar Saakasjvili's 'Blitzkrieg' ontketende Russische woede en een tegenaanval, waarbij de Russen ook ver buiten Zuid-Ossetië oprukten.

Rusland heeft beloofd zich daar terug te trekken. Rogozin zei dat hij wel kon vertellen "wanneer het nieuwe jaar begint, maar niet op welke datum de Russische terugtrekking wordt voltooid''. Hij zei dat Moskou wel zo snel mogelijk deze nachtmerrie achter de rug wil hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.