Home

Achtergrond 241 x bekeken

Gedeeltelijke maansverduistering goed te zien

De gedeeltelijke maansverduistering in Europa is vanavond in grote delen van Nederland goed te zien. Dat meldt het KNMI.

Alleen in het westen van het land versluierde lichte bewolking het beeld van de deels verduisterde maan.

De maansverduistering begon tegen half tien en duurde tot na middernacht. Om 21.36 uur kwam de maan de schaduw van de aarde binnen. Daarna was te zien hoe een steeds groter wordende hap uit de oostelijke maanrand ontbrak. Het hoogtepunt was om 23.10 uur toen 81 procent van het hemellichaam in de schaduw van de aarde stond.

Een maansverduistering ontstaat wanneer de maan door de schaduwkegel van de aarde trekt. Gedurende enkele uren kan er dan geen rechtstreeks zonlicht op de volle maan vallen. De eerstvolgende totale maansverduistering die ook in Nederland is waar te nemen, heeft plaats op 21 december 2010 tegen zonsopkomst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.