Home

Achtergrond

Fusarium vormt grootste probleem uienteelt

De schimmel fusarium is het nieuwe hoofdprobleem van de uiensector.

Dat stelt Wouter ten Brinke, directeur van Ten Brinke gewasbescherming. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet voorhanden. "Valse meeldauw is helemaal niet zo’n probleem meer in Flevoland en de Noordoostpolder. Ook bladvlekkenziektes hebben we afgelopen seizoen onder controle gehouden." Naast fusarium zijn witrot en stemphyllium volgens sectorgenoten opkomende problemen in de uienteelt.
Telers reageerden volgens Ten Brinke verrast toen hij de stelling voor het eerst poneerde, vlak voor de uiennotering.

"Uientelers willen fusarium graag met chemie bestrijden, maar dat gaat niet. Er is geen middel voor toegelaten. Telers moeten het in hun bouwplan zoeken." Een goede structuur van de grond en ruime vruchtwisseling is daarbij volgens Ten Brinke essentieel. Verder moeten uien niet worden teruggereden op het land. "Ik ken gevallen waarin dat drie jaar geleden is gebeurd en waarin je dat nu op de streep af terug ziet. De druk van de ziekte wordt zo groter."

Volgens Jeroen de Haas van zaadbedrijf De Groot & Slot proberen veredelaars al jaren in te spelen op het groeiende probleem. "Toch zou ik eerder zeggen dat het gehele complex aan ziekten, en niet zozeer de afzet, hét probleem voor de sector vormt, en niet alleen fusarium." Woordvoerder Guus Bergmans van BASF Plant Science: "Het probleem neemt toe en niemand kan aantonen dat een middel werkt, dus wordt niks toegelaten. De fusarium zit onderin de wortelkrans en is daardoor zo goed als onbereikbaar."

Verkoopleider Rinus Struik van toeleverancier Mol Agrocom ziet hetzelfde probleem. "In het Zuid-Westen staat fusarium op gelijke hoogte met witrot, maar op andere plaatsen is het fusarium die de sector steeds meer pijn doet."

Of registreer je om te kunnen reageren.