Home

Achtergrond 185 x bekeken 2 reacties

Fruit in winkels nog nooit zo duur

Fruit in Nederlandse winkels was nog nooit zo duur als in de maand juli. Dat blijkt uit inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zowel het verse fruit als verwerkt liggen op een recordniveau. De hoge prijzen gaan samen met beste prijzen voor Nederlands fruit in die maand. De prijzen voor de laatste partijen Nederlands fruit lagen nog nooit hoger. Jonagold wordt in de winkels verkocht voor €1,99 per kilo. Conference ligt op hetzelfde peil of nog hoger.
Ook de aardbeien en kersen waren duur in die maand. Daarbij komt dat voor importproducten als Fuji of Gala-appels ook hoge prijzen worden betaald. Het indexcijfer kwam in juli uit op 112,3, meer dan een punt hoger dan in juni en 12 procent meer dan in juli 2006. De prijsstijging lijkt ook deels te verklaren doordat leveranciers en afzetpartijen kostenstijgingen doorberekenen.

Voor verse groente zakte de gemiddelde prijs fors in juli. Groente is goedkoper dan in juli 2007, maar nog wel fors duurder dan 2006.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  v.R

  Kunnen de kwekers hier ook een graantje van mee pikken?

 • no-profile-image

  Piet

  Zou fruit ook in de inflatie berekening van de SER en CBS zitten....
  Ik weet wel zeker van niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.