Home

Achtergrond 481 x bekeken 2 reacties

Friesland Foods start intrekking B-certificaten

Friesland Foods is gestart met de intrekking van certificaten aandelen B. De intrekkingsprijs is 106 euro per certificaat.

De aandeelhouders hebben tot 12 september 17 uur 30 om te kiezen voor ledenobligaties-vrij, contanten of een combinatie van beide. De intrekking vindt met terugwerkende kracht per 1 januari 2008 plaats. Over de periode 1 januari tot 25 september 2008 wordt rente vergoed.

De nominale waarde van een ledenobligatie-vrij is 50 euro. De ledenobligatie-vrij biedt een rente gebaseerd op de zesmaands Euribor met een opslag van 2,5 procent. Voor de periode van 1 januari 2008 tot 1 juni 2008 bedraagt de rente ongeveer 7,2 procent. De rente wordt jaarlijks achteraf op 1 juni uitbetaald. Friesland Foods kan één keer per drie jaar, op financiële gronden, de opslag aanpassen.

De aan- en verkoop van ledenobligaties-vrij vindt plaats op een interne markt. Hierop worden geen derden toegelaten. Vanaf 2009 wordt de markt zes keer per jaar gehouden. In 2008 wordt naar verwachting nog één marktdag georganiseerd.

De ledenobligaties-vrij kunnen worden verhandeld voor 50 euro per obligatie vermeerderd met de opgebouwde rente vanaf 1 juni voorafgaand aan de koop of verkoop op de interne markt. Er vindt in tegenstelling tot de oude situatie geen koersvorming plaats. Op de markt wordt een vaste provisie van 20 euro per order berekend.

De Rabobank zorgt voor de administratie van de interne markt en zal ledenobligaties-vrij opkopen bij te veel aanbod en te weinig vraag, voor maximaal 50 miljoen euro. Bij toenemende vraag verkoopt de bank de obligaties weer.

Reden voor de omwisseling van de aandelen was de groeiende onevenwichtigheid in de verdeling van het dividend over de aandelen A (gekoppeld aan melkleveranties) en de ruim 4 miljoen aandelen B.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pascal

  Kunnen wij nu eindelijk toch eens zien wie eraan de melk heeft verdiend.
  Uiteraard de stoppers die B aandelen hebben gekocht.
  Wij jonge boeren die dagelijks hoogwaardige melk produceren worden uitgeknepen, maar de aandeelhouders en managers en bestuursleden worden weer dik beloond.
  Waanner de melk hoger wordt uitbetaald, wordt de nettowinst kleiner en het aandeel minder waard en komt eindelijk het geld op de juiste plaatst.
  Maar geen enkele veehouder hoor ik hierover.
  Ben ik nu zo dom, of zijn jullie nou zo slim!

 • no-profile-image

  jan

  Je bent dom dat mag wel duidelijk zijn want anders had je wel certificaten, vog het geld en je weeet wat je moet doen!

Of registreer je om te kunnen reageren.