Home

Achtergrond 384 x bekeken

Friesland Foods ruilt aandelen B om voor 12 september 2008

De zuivelcoöperatie Friesland Foods die fuseert met Campina, trekt de aandelen B en daarmee corresponderende certificaten in. De bezitters ervan kunnen kiezen uit een vergoeding van €106 aan contanten of zogenoemde ledenobligaties-vrij. In totaal moeten 4.033.864 certificaten omgewisseld worden. De keuzeperiode loopt van 15 augustus tot 12 september 17.30 uur.

Elke coöperatie kent eigen vormen van financiering en winstdeling voor hun leden. Fusies van coöperaties brengen met zich mee dat deze vormen aangepast moeten worden aan de nieuwe onderneming. Vanwege de voorgenomen fusie van Friesland Foods met Campina worden de zogenoemde aandelen B ingetrokken. De aandeelhouders kunnen nu kiezen hoe ze afgekocht worden. Overigens kan de Europese mededingingsautoriteit de fusie nog tegenhouden. Doch de coöperatie besloot in elk geval tot omzetting van de genoemde aandelen.

Oude situatie
Friesland Foods kent een melkprijs die gebaseerd is op de melkprijs van enkele andere melkfabrieken in plaats van de eigen winst. Als de coöperatie bovenop deze melkprijs winst maakt, kan deze worden uitgekeerd aan de leden naar rato van twee soorten aandelen: A en B. Een eventuele winstuitkering over de aandelen A komt overeen met de hoeveelheid geleverde melk. Aandelen B kunnen zowel door leveranciers van melk als oud-leveranciers gekocht worden. Op deze wijze kunnen beiden helpen de coöperatie te financieren. Ze kunnen onderling hun (certificaten op) aandelen verhandelen op een interne beurs.

De nieuwe ledenobligatie-vrij
De ledenobligatie-vrij is een eeuwigdurende obligatie. Dat wil zeggen dat de obligatie geen einddatum heeft. Er is dus in beginsel geen verplichting voor de onderneming om de obligatie af te lossen. De obligatie wordt ledenobligatie-vrij genoemd, omdat deze verhandelbaar is op een interne markt onder de leden en bedrijfsbeëindigers (oud-leden) van Zuivelcoöperatie Friesland Foods. De nominale waarde van een ledenobligatie-vrij is €50,00. De ledenobligatie-vrij biedt een rente gebaseerd op de 6 maands Euribor met een opslag van 2,5 procent. Voor de periode van 1 januari 2008 tot 1 juni 2008 bedraagt de rente ongeveer 7,2 procent. Voor de renteperiode vanaf 1 juni 2008 bedraagt de rente ongeveer 7,4 procent. De rente wordt jaarlijks achteraf op 1 juni uitbetaald.

Kiezen
Bezitters van certificaten van aandelen B kunnen zelf bepalen of zij kiezen voor ledenobligaties-vrij, contanten of een combinatie van beide. De keuzeperiode loopt van 15 augustus 2008 tot 12 september 17.30 uur. De totale maximale uitbetaling in contanten bedraagt €213 miljoen. De intrekking vindt met terugwerkende kracht per 1 januari 2008 plaats. Over de periode 1 januari tot 25 september 2008 (de beoogde intrekkingsdatum) wordt rente vergoed. Voordat de bezitters van de aandelen B hun keuze maken, is het raadzaam dat ze het relevante documentatiemateriaal goed lezen. Dat is te vinden op de website van Friesland Foods. Zowel het prospectus als kortere brochure gaan in op de risico’s bij de keuze van ledenobligaties-vrij, de voorwaarden als op de procedures van de omwisseling. Zonder tijdige keuze voor (gedeeltelijke) omzetting in contanten worden de oude certificaten omgeruild voor de nieuwe obligaties.

Lees ook Megafusie in zuivel op komst

Meer informatie Friesland Foods: Omwisseling certificaten van aandelen B

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.