Home

Achtergrond 193 x bekeken

FresQ mikt op segment onder biologisch

Telersorganisatie FresQ voert gesprekken met de biologische sector over positionering van milieuvriendelijk geteeld gangbare glasgroente.

Volgens directeur Jan de Boer is er ruimte voor afzet gericht op duurzame consumenten die niet tot de biologische doelgroep behoren. "Je hebt maar een kleine groep consumenten die biologisch koopt en je hebt een groep die er nog voor moet worden warm gemaakt. Daar ligt ruimte."

In juni voerde FresQ eerste gesprekken met de ketenmanager groente en fruit van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw. Eerder liet FresQ weten dat gangbare glasgroente onder voorwaarden in aanmerking moeten komen voor het biologische certificaat EKO. Belangrijkste drempel is de teelt op substraat. Dat streven laat de afzetorganisatie niet los, stelt De Boer. "We blijven proberen om het EKO-certificaat te verkrijgen, maar daarbij kunnen we wellicht een zijspoor bewandelen en kijken naar het gat tussen gangbaar en biologisch." Het Weet-wat-je-eet-keurmerk staat daar los van, stelt de directeur.

Uli Schnier, voorzitter van de Task Force is voorstander van een certificaat voor het tussensegment. Zeker door het krappe aanbod is er behoefte aan een tussenstap voor telers die zich willen doorontwikkelen naar biologisch. Tegelijk zegt Schnier dat de biologische teelt zich moet blijven ontwikkelen en de afstand tot gangbaar product in stand moet houden. "Dat vergt een extra inspanning van de biologische sector. Het lijkt een wedstrijd van wie duurzamer is." Volgens Schnier is er internationaal veel discussie over biologische regels die teelt in substraat verhindert.

Of registreer je om te kunnen reageren.